minoborony-vyhralo-arbitrazh-na-ponad-700-milioniv-hryven-za-nevchasno-postavlene-sporiadzhennia-dlia-zsu

Міноборони виграло арбітраж на понад 700 мільйонів гривень за невчасно поставлене спорядження для ЗСУ

 • 26692 переглядiв

Міністерство оборони України виграло міжнародний арбітраж проти іноземних постачальників, стягнувши понад 700 мільйонів гривен за недопоставлене або неякісне військове обладнання та засоби захисту.

Міжнародний арбітраж ухвалив три рішення, якими присудив стягнути на користь Міністерства оборони України кошти на загальну суму понад 14 мільйонів євро та 4 мільйонів доларів. Про це  пише УНН з посиланням на Міноборони України.

Деталі 

У міністерстві зауважили, що рішення стосуються зовнішньоекономічних договорів на постачання різних видів речового майна та засобів захисту для Збройних сил України, зокрема, зимової форми, бронежилетів тощо.

Згідно з укладеними зовнішньоекономічними договорами, Міноборони повністю виконало свої зобов'язання та вчасно оплатило вартість товарів. 

Однак, жоден з іноземних постачальників не поставив товар вчасно. До того ж деякі контрагенти поставили частково неякісний товар, або зовсім не привезли частину товару, оплачену за договором

У звʼязку з цим оборонне відомство звернулось до міжнародного арбітражу щодо стягнення вартості неякісного та непоставленого товару та штрафних санкцій за несвоєчасну поставку. Міноборони також вимагало стягнення відсотків річних за користування коштами. (...) Арбітраж задовольнив позови Міноборони. У своїх рішеннях арбітри визнали правомірною відмову Міноборони від неякісного товару та були одностайними щодо відсутності форс-мажорних обставин. За рішеннями арбітражу, кошти за непоставлений товар підлягають негайному поверненню Міноборони

- резюмували у відомстві.

Міноборони України виграло міжнародний арбітраж на майже 19 мільйонів гривень29.02.24, 21:38 • [views_0]

Доповнення

В оборонному відомстві розповіли, що самі постачальники з вимогами міністерства не погоджувались. На їхню думку, відхилений товар був належної якості. Водночас, затримка або непоставка товару були нібито спричинені форс-мажорними обставинами. 

Проте арбітраж не тільки підтримав українське міністерство, а й зобов'язав іноземних постачальників сплатити відсотки, які продовжують нараховуються на кошти до моменту їх повернення Міноборони. 

Міністерство оборони України відслідковує виконання постачальниками взятих зобов’язань, аби українське військо отримувало всі види забезпечення вчасно та належної якості. Водночас, Міноборони вживає всіх правових заходів з метою захисту прав та інтересів у відносинах з недобросовісними постачальниками

- наголосили в міністерстві. 

Нагадаємо

Міністерство оборони України виграло міжнародний арбітраж проти іноземного постачальника, стягнувши понад 27 мільйонів доларів США за несвоєчасну поставку неякісних бронежилетів та берців.