morske-protystoiannia-u-skhidnomu-mori-posyliuietsia-filippiny-zmitsniuiut-bezpeku-u-knr-kazhut-pro-porushennia

Морське протистояння у Східному морі посилюється: Філіппіни зміцнюють безпеку, у КНР кажуть про порушення

 • 22613 переглядiв

Філіппіни наказали посилити морську безпеку, щоб протистояти викликам через територіальні суперечки з Китаєм у Південно-Китайському морі на тлі ескалації напруженості та взаємних звинувачень.

У Філіппінах оприлюднено наказ протистояти "низці серйозних викликів" у сфері морської безпеки, - розпорядження президента вийшло після взаємних звинувачень Китаю та Філіппін щодо спірної території Південно-Китайського (Східного) моря. Тим часом речник МЗС Китаю розкритикував Філіппіни за порушення своїх зобов'язань і провокації, передає УНН, із посиланням на Міжнародне радіо Китаю та Reuters.

Президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший наказав своєму уряду посилити координацію у сфері морської безпеки, щоб протистояти "низці серйозних викликів" територіальній цілісності і миру в умовах ескалації суперечки з Китаєм. У наказі, підписаному в понеділок і оприлюдненому в неділю, Китай не згадується, але він слідує за серією двосторонніх морських конфронтацій і взаємних звинувачень щодо спірного району Південно-Китайського (Східного) моря.

Пекін претендує на майже все Південно-Китайське море, через яке щорічно протікає морська торгівля на понад 3 трильйони доларів, хоча у 2016 році Постійний арбітражний суд заявив, що претензії Китаю не мають правових підстав.

Речник МЗС Китаю Ван Веньбінь розкритикував Філіппіни за порушення своїх зобов'язань і провокації щодо Південно-Китайського моря.

Ван Веньбінь зазначив, що філіппінська сторона, яка залежить від підтримки зовнішніх сил, порушила свої зобов'язання і призвела до неодноразових провокацій, що є першопричиною напруженості на морі.

Франція очікує, що Китай направить рф дуже чіткі сигнали через війну в Україні01.04.24, 10:25 • [views_0]

1 квітня речник МЗС КНР Ван Веньбінь заявив, що острови Наньша, включно з архіпелагом Реней Цзяо, є невід'ємною територією Китаю.

Філіппіни нібито порушили свої зобов'язання перед Китаєм щодо питання Реней Цзяо, порушили угоду, досягнуту між Китаєм і Філіппінами про належне управління ситуацією навколо Реней Цзяо, а також Декларацію про поведінку сторін у Південно-Китайському морі, підписану Китаєм і країнами АСЕАН.

Нагадаємо

Державний секретар США Ентоні Блінкен запевнив Філіппіни у подальшій "залізній" підтримці з боку США на тлі зростання напруженості у відносинах з Китаєм у спірному Південно-Китайському морі.

Спікер Джонсон анонсував винесення на розгляд допомогу Україні з "важливими нововведеннями" після канікул01.04.24, 11:50 • [views_0]