my-spovneni-rishuchosti-diiaty-shvydko-prezydent-rady-yes-shchodo-zamorozhenykh-rosiiskykh-aktyviv

"Ми сповнені рішучості діяти швидко", — президент Ради ЄС щодо заморожених російських активів

 • 35339 переглядiв

Лідери ЄС погодилися використати гроші із заморожених російських активів для допомоги Україні в закупівлі зброї, причому перший 1 мільярд євро може бути виділений до 1 липня, що відображає зростаючу необхідність у зв'язку з війною в Україні.

Європейський Союз може використати гроші від заморожених російських активів, щоб допомогти Україні із купівлею зброї для Києва, заявили лідери ЄС у четвер, 22 березня, пише Reuters, передає УНН.

Деталі

Лідери 27 країн-членів блоку погодилися на саміті в Брюсселі продовжити роботу над планом, представленим цього тижня виконавчим органом ЄС, Європейською комісією.

Ми сповнені рішучості діяти дуже швидко

сказав журналістам президент Європейської ради Шарль Мішель.

Прагнення лідерів до невідкладності відображає зростаючу тривогу щодо війни в Україні, оскільки сили Києва відчувають брак боєприпасів, а пакет військової допомоги Києву на 60 мільярдів доларів застряг у Конгресі США.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що перші 1 мільярд євро зі схеми можуть бути виплачені вже 1 липня.

Це залежить від нас. Це в наших руках, якщо ми будемо швидкими, влітку будуть конкретні дії

додала вона.

Комісія запропонувала перерахувати 90% прибутку від заморожених російських активів до фонду ЄС, який використовується для фінансування зброї для Києва. Інші 10% підуть на бюджетну допомогу Києву.

Комісія оцінила прибуток від активів - різних цінних паперів російського центрального банку та готівки - може становити від 2,5 мільярда євро до 3 мільярдів євро на рік.

Мішель і фон дер Ляєн заявили, що ідея використання доходів від заморожених російських активів на користь України має широку підтримку серед урядів ЄС. Важковаговики ЄС Німеччина та Франція висловили рішучу підтримку плану.

Єврокомісія готується до запровадження тарифів на російське зерно22.03.24, 01:25 • [views_0]