mzs-rosiyi-popravki-pro-komunizm-u-polschi-uskladnyat-vidnosini-z-moskvoyu

МЗС Росії: поправки про комунізм у Польщі ускладнять відносини з Москвою

 • 9287 переглядiв

КИЇВ. 24 грудня. УНН. Міністерство закордонних справ Росії попередило про те, що нові поправки в законодавство Польщі про пропаганду комунізму можуть призвести до масового знищення радянських і російських пам'ятників, що, в свою чергу, може ще більше ускладнити відносини Росії і Польщі, передає УНН з посиланням на ВВС.

У Польщі готуються прийняти поправки, які забороняють "пропаганду комунізму або іншого тоталітарного ладу".

МЗС РФ заявив, що польській стороні варто утриматися від "необдуманого кроку, щоб уникнути додаткових ускладнень в наших і без того непростих двосторонніх відносинах".

Російський МЗС виступив з такою заявою в зв'язку з демонтажем пам'ятника подяки радянським воїнам, які визволяли Польщу від нацистської окупації, в польському місті Ланьцут.

Законопроект, який би полегшив демонтаж пам'ятників радянської епохи, обговорювавя ще при президенті Леху Качинському в 2007 році.

Тоді остаточного рішення прийнято не було, проте нечисленні випадки демонтажу і перенесення пам'ятників радянським військовим щоразу викликали негативну реакцію з боку російського МЗС: так було і з пам'ятником генералу Черняхівському в Пенежно, і з рішенням польської влади перенести 200 пам'ятників в музей.

Росія вважає меморіали, присвячені радянським солдатам, даниною пам'яті жертвам, яких зазнав Радянський Союз при звільненні Європи від нацистів.

Однак для багатьох громадян Польщі ці пам'ятники служать нагадуванням про скоординоване вторгнення Гітлера і Сталіна в 1939 році і про більш ніж чотири десятиліття панування комуністичного режиму.

Українські Національні Новини

Новини Світу