na-rozghliadi-ministriv-yes-stvorennia-fondu-dopomohy-ukraini-na-5-mlrd-yevro-ta-vykorystannia-prybutkiv-vid-zamorozhenykh-rosiiskykh-aktyviv-borrel

На розгляді міністрів ЄС створення Фонду допомоги Україні на 5 млрд євро та використання прибутків від заморожених російських активів - Боррель

 • 24838 переглядiв

ЄС розглядає можливість затвердження фонду допомоги Україні у розмірі 5 мільярдів євро і використання надприбутків від заморожених російських активів для фінансування оборони України, заявив глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель.

На розгляді Ради ЄС із закордонних справ сьогодні - Фонд допомоги Україні на 5 мільярдів євро, а також використання надприбутків від російських заморожених активів, повідомив Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель у понеділок перед засідання голів МЗС країн блоку, зазначивши, що очікує затвердження першого і політичної угоди щодо другого питання, пише УНН.

Деталі

Зі слів Борреля, до засідання приєднаються "два важливі гості – через відеоконференцзв'язок: держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ України (Дмитро Кулеба)".

Сподіваюся, що сьогодні ми нарешті ухвалимо важливі рішення. По-перше, Фонд допомоги Україні із поповненням Європейського фонду миру у 5 мільярдів євро, що обговорюється вже кілька тижнів. Я сподіваюся, що сьогодні міністри обов'язково це затвердять, щоб збільшити нашу військову підтримку України, яка дуже необхідна

- зазначив Боррель.

"Щодо підтримки України, як я сказав на останньому засіданні Ради із закордонних справ, я сподіваюся – однозначно – (на) отримання політичної угоди від міністрів щодо надприбутків, отриманих від російських активів, які були заморожені. Я сподіваюся, що нарешті буде ухвалено політичне рішення, щоб використати ці надприбутки, не капітал, а прибутки, щоб збільшити наші можливості фінансувати оборону України. Я сподіваюся, що сьогодні буде досягнуто політичну домовленість, щоб нарешті вжити заходів щодо цього", - вказав голова дипломатії ЄС.

"Отже, з одного боку Фонд допомоги Україні, а з іншого боку (прибутки від) заморожених активів", - підсумував він.

Також, з його слів, "ми ухвалимо пакет санкцій за вбивство Олексія Навального, а також, я сподіваюся, проти ХАМАС та поселенців-екстремістів".

16.03.24, 20:29 • [views_0]