nabu-ukrayina-vtratila-cherez-oborudki-z-zemleyu-bilshe-450-mln-grn

НАБУ: Україна втратила через "оборудки" з землею більше 450 млн грн

 • 12708 переглядiв

КИЇВ. 5 травня. УНН. Понад 450 млн грн Україна втратила через корупцію у земельній сфері. Про це з посиланням на розслідування щодо корупційних схем у цій сфері повідомляє прес-служба НАБУ, передає УНН.

За даними НАБУ, найчастіше йдеться про спроби певних осіб отримати земельні ділянки за безцінь - або через надання їх у довгострокову оренду (до 49 років, іноді з можливістю подальшого викупу), або ж отримавши їх на підставі фіктивного обґрунтування без оплати.

"Загалом, понад 25 кримінальних проваджень НАБУ стосуються земельних "оборудок". Майже третина з цих справ уже скерована до суду. Обвинувальні акти складені стосовно 14 осіб. За даними слідства, загальний предмет злочину в "земельних" справах перевищує 450 млн грн. Це - збитки, яких зазнали держава та місцеві громади через втрати понад 7 тис. гектарів", - повідомили у відомстві.

Одним із ключових мотивів, які спонукають посадовців до вчинення злочину, на думку детективів Бюро, є бажання отримати неправомірну вигоду. Так, сукупний розмір хабарів, отриманих "в обмін на землю" чиновниками, яких викрили детективи НАБУ, перевищує 2,5 млн грн, 70 тис. дол. США та 300 тис. євро. Ці кошти, з-поміж іншого, вимагалися та були одержані посадовцями за позитивне "вирішення питань" про виділення чи передачу в оренду земельних ділянок, додали у відомстві.

Відповідно до розслідувань НАБУ, доволі поширеною є схема, відповідно до якої земельні ділянки, виділені державним органам влади, в подальшому передаються приватним компаніям-забудовникам в обмін на зобов’язання виділити певну кількість квартир співробітникам відповідного держоргану. Нерідко, сукупна вартість таких квартир виявляється суттєво нижчою за ринкову вартість земельної ділянки. Подібні "угоди" стають об’єктом уваги з боку детективів НАБУ.

Нагадаємо, справу щодо двох фігурантів "газової схеми" направили до суду.

Українські Національні Новини

Економіка