naftogaz-pislya-rishennya-schodo-opal-tranzit-gazu-ukrayinoyu-skorotivsya

"Нафтогаз": після рішення щодо OPAL транзит газу Україною скоротився

 • 13350 переглядiв

КИЇВ. 30 грудня. УНН. Згідно з даними Європейської мережі операторів газотранспортних систем (ENTSOG), з 22 грудня російське ПАТ “Газпром” значно наростило обсяги транспортування газу газопроводом Північний потік. Майже всі додаткові обсяги пройшли через газопровід OPAL. При цьому обсяг транзиту Україною за цей час значно скоротився, а щоденний загальний обсяг постачань газу до Європи обома маршрутами фактично не змінювався. Про це УНН повідомили у прес-службі “Нафтогазу”

Як повдіомили у прес-службі, починаючи з 22 грудня використання маршруту Північний потік-OPAL зросло з 57,1 млн куб. м до 80,5 млн куб. м на добу (зростання на 41%). У результаті, "Газпром" наростив фізичне завантаження газопроводу OPAL з 50% до понад 80% його потужності.

За цей час, за даними "Нафтогазу", обсяги транспортування газу українською ГТС в напрямку Словаччини зменшилися зі 148,9 млн куб. м до 120,8 млн куб. м на добу (-19%). Добовий обсяг газу, протранспортований сумарно українським маршрутом та маршрутом Північний потік-OPAL у порівнянні 22 та 28 грудня фактично не змінився (206,0 млн куб. м проти 201,3 млн куб. м (-2%).

"Дані ENTSOG дозволяють припустити взаємозв’язок між збільшенням використання OPAL та зменшенням транзиту Україною та Словаччиною. Це ставить під сумнів твердження про те, що рішення Єврокомісії про розширення доступу Газпрому до OPAL та відступ від стандартного європейського законодавства не призведуть до зменшення обсягів транзиту російського газу через територію України", - йдеться у повідомленні.

У "Нафтогазі" відзначили, що "ситуація, що склалася, дає підстави вважати, що Газпром вживає цілеспрямованих дій для обмеження транзиту українською газотранспортною системою".

Нагадаємо, Єврокомісія дозволила російському "Газпрому" збільшити прокачку газу через трубопровід OPAL, який побудовано в обхід України.

Президент України Петро Порошенко та президент Польщі Анджей Дуда раніше ухвалили спільну заяву, в якій закликали переглянути рішення Єврокомісії, яке відкриває можливість для “Газпрому” збільшити обсяги поставок газу до Європи в обхід України.

Українські Національні Новини

Політика