nardep-nazvav-mytnytsi-yaki-v-obkhid-odeshchyny-oformliuiut-chornyi-eksport-zerna-kraina-vtratyla-cherez-nykh-vzhe-7-mlrd-dolariv

Нардеп назвав митниці, які в обхід Одещини оформлюють чорний експорт зерна - країна втратила через них вже 7 млрд доларів

 • 31708 переглядiв

Народний депутат Мар'ян Заблоцький виявив, що махінації з експортом сільськогосподарської продукції через митниці в обхід Одеської області коштували Україні понад 7 мільярдів доларів.

Народний депутат Марʼян Заблоцький розповів про оборудки на митницях, які "відмивають" гроші через експорт аграрної продукції, передає УНН.

"За 7 мільярдів доларів перевалив обсяг операцій з відмивання грошей через експорт аграрної продукції.

За моїми оцінками, валютний курс в Україні був би не більше 35 гривень за долар, якби не шахрайські оборудки наших схемщиків", - пише він.

Так, нардеп зʼясував, що лихі бізнесмени оформлюють експорт товару через митниці Миколаївської, Вінницької, Рівненської, Дніпровської та Харківської областей. При цьому місцем поставки товару зазначають морські торгівельні порти, які знаходяться в зоні діяльності Одеської митниці. Так вони роблять через минулорічний наказ Олега Кіпера, голови Одеської обладміністрації, який перекрив можливість вивозити чорне зерно через митниці Одещини. Втім, його прикладу не послідували колеги з інших областей. Тож, ділки вирішили оформлювати експорт там, де митниці лояльні до оборудок.

Інформацію щодо чорного експорту зерна нардеп передав до правоохоронних органів та назвав агрофірми, які ймовірно порушують законодавство та спустошують казну України.

"Найближчим часом формалізуємо подібну роботу в рамки ТСК Верховної Ради з відповідними повноваженнями. Великий і полумʼяний привіт зерновій мафії", - наголосив Заблоцький.