nastupni-dva-roky-vyrishat-use-premier-polshchi-tusk-zaiavyv-pro-naikrytychnishyi-moment-z-chasiv-druhoi-svitovoi-viiny

"Наступні два роки вирішать усе": прем'єр Польщі Туск заявив про найкритичніший момент з часів Другої світової війни

 • 30091 переглядiв

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск попереджає про найкритичніший момент з часів Другої світової війни, закликаючи до збільшення витрат на оборону і підтримки України.

Ми живемо в найкритичніший момент після закінчення Другої світової війни. Наступні два роки вирішать усе, заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск у першому інтерв’ю пресі після вступу на посаду, пише УНН з посиланням на PAP.

Деталі

Туск закликає "подумки звикати до загрози нової війни" і готуватися до неї.

"Ми живемо в найкритичніший момент після закінчення Другої світової війни. Наступні два роки вирішать все

- зазначив в інтерв'ю низці європейських ЗМІ очільник польського уряду.

За його словами, немає причин, чому б європейці не поважали фундаментальний принцип і не витрачали принаймні 2% ВВП на оборону. Прем'єр Польщі також визнає, що розуміє, чому не всі країни хочуть прийняти польську модель. "Ми витрачаємо 4% на оборону, але я знаю, що у нас ситуація з безпекою складніша, ніж в Іспанії чи Італії. Але 2% ВВП просто повинні бути. Я не розумію, як це можна ставити під сумнів", - вказав польський прем'єр.

Туск наголосив в інтерв’ю, що нашим головним завданням має бути захист України від російського вторгнення та збереження її як незалежної та цілісної держави. "Майбутнє України в основному в наших руках. Я не кажу лише про Польщу і навіть не про ЄС, а про весь Захід. Від нас залежить, чи вдасться Україні уникнути песимістичних сценаріїв. Сьогодні її ситуація набагато складніша ніж рік тому, але й набагато краще, ніж на початку війни, коли путінські солдати стояли на підступах до Києва", – стверджує очільник польського уряду.

Він зазначив, що війну в Україні, можливо, доведеться розглядати в довгостроковій перспективі. "Це означає все більше і більше нових обов'язків для європейських країн. У наших інтересах зберегти Україну в найкращому стані. Усі в Польщі це знають, і це не підлягає обговоренню", - сказав Туск.

Що стосується польсько-українських відносин і суперечки щодо відкриття ринку ЄС для українських продуктів харчування, прем'єр-міністр Польщі заявив: "Ми хочемо допомогти Україні, чим можемо. Але на останньому саміті в Брюсселі я стверджував, що ідею вільної торгівлі з Україною потрібно переробити. Я хочу чесної угоди, я хочу знайти спільний знаменник для інтересів України, Польщі та всього ЄС", - сказав Туск, якого цитує Gazeta Wyborcza.

28.03.24, 18:44 • [views_0]

Юлія Шрамко

Війна