nbu-otrimav-ponad-4-mlrd-grn-za-refinansuvannyam-vid-neplatospromozhnikh-bankiv

НБУ отримав понад 4 млрд грн за рефінансуванням від неплатоспроможних банків

 • 8878 переглядiв

КИЇВ. 14 лютого. УНН. Національний банк України в 2016 році отримав понад 4 млрд грн за кредитами рефінансування, виданими неплатоспроможним банкам, передає УНН з посиланням на прес-службу регулятора.

"Національний банк за 2016 рік отримав понад 4 млрд грн за рахунок погашення заборгованості за кредитами рефінансування, виданими неплатоспроможним банкам", - йдеться у повідомленні.

Вказано, найбільший обсяг коштів, а саме 2,3 млрд грн НБУ отримав за рахунок коштів від погашення цінних паперів та за повернення стягнень на зазначенні активи. "Ще 1,04 млрд грн отримано від погашення або реалізації заставлених Національному банку кредитів. Відчуження 172 об’єктів нерухомого майна принесло ще 448,6 млн грн, і 295,3 млн грн погашено за рахунок інших джерел", - додали у НБУ.

Загалом, як зазначається, приріст суми погашення заборгованості за кредитами рефінансування становив 2,9 млрд грн, або 265% у порівнянні з 2015 роком. "Такий результат досягнуто завдяки оптимізації роботи структурних підрозділів Національного банку, що супроводжують задоволення кредиторських вимог регулятора. Крім того, активізувалась робота Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у напрямку реалізації заставленого майна та перерахування коштів від погашення заставлених кредитів", - йдеться у повідомленні.

"Необхідно зазначити, що з січня 2017 року реалізація заставленого Національному банку майна здійснюється Фондом гарантування вкладів фізичних осіб виключно через систему ProZorro. Це дозволило підвищити рівень прозорості продажів та збільшити коло потенційних покупців активів неплатоспроможних банків", - зазначив директор Департаменту управління ризиками Національного банку Ігор Будник.

Нагадаємо, рішення про продаж заставленого майна через ProZorro було прийнято НБУ та ФГВФО 24 жовтня 2016 року.

"Загальний обсяг заборгованості неплатоспроможних банків перед Національним банком України на 1 січня 2017 року становив 51,8 млрд грн", - додали у регуляторі.

Нагадаємо, платоспроможні банки за 2016 рік зменшили заборгованість перед НБУ за кредитами рефінансування на 55%.

Українські Національні Новини

Економіка