niderlandy-povernuly-ukraini-arkheolohichni-artefakty-yaki-nezakonno-vyvezly-z-krainy

Нідерланди повернули Україні археологічні артефакти, які незаконно вивезли з країни

 • 23800 переглядiв

Нідерланди повернули вісім незаконно вивезених з України археологічних артефактів, серед яких наконечники списів і стріл, що датуються від римських часів до середньовіччя, до посольства України в Нідерландах.

Нідерланди повернули Україні вісім археологічних артефактів, які були незаконно вивезеними з української території. Про це пише УНН з посиланням на Міністерство культури та інформаційної політики України.

Деталі 

Зазначається, що 20 березня директор Інспекції інформації та спадщини Міністерства освіти, культури і науки Нідерландів Альфред Рус передав посольству України в Нідерландах вісім предметів археології, які раніше незаконно вивезли з території України.

11.09.23, 10:05 • [views_633165]

Це наконечники списів та стріл з різних археологічних культур і регіонів України, що датуються періодами від римських часів до Середньовіччя.  

Нідерландські митники зацікавились предметами під час їхнього ввезення у Нідерланди у березні 2023 року, запідозривши, що вони можуть бути викрадені. 

Після того, як експерти Національного музею історії України підтвердили цей висновок, Інспекція взяла предмети під охорону. Водночас власник предметів, якому вони адресувались, відмовився від претензій до них, оскільки це культурна спадщина України, яка охороняється законом. Крім того, вони виявилися незаконно вивезеними

- розповіли в Мінкульті. 

Доповнення

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики України заявляло, що ці предмети археології є культурними цінностями України. Вони мають історичне, наукове, етнографічне значення для держави.

Зазначається, що предмети були вивезені з території України з порушенням вимог національного законодавства у сфері вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей.

Нагадаємо

Минулого року, під час робочого візиту до США Президент Володимир Зеленський узяв участь у церемонії повернення культурних цінностей, викрадених російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій України.

Володимир Омельченко

Суспільство