odin-iz-naybilshikh-u-sviti-donoriv-ukrayini-norvegiya-obitsyaye-nadati-dopomogu-u-rozmiri-7-3-mlrd-dolariv

Один із найбільших у світі донорів України: Норвегія обіцяє надати допомогу у розмірі 7,3 млрд доларів

 • 981354 переглядiв

КИЇВ. 6 лютого. УНН. Норвегія збирається пожертвувати Києву 75 мільярдів крон (7,3 мільярда доларів) у рамках п'ятирічного пакету підтримки, який зробить скандинавську країну одним із найбільших у світі донорів України, повідомляє УНН посилаючись на АР.

Деталі

Прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре заявив, що гроші будуть рівномірно розподілені між військовою та гуманітарною допомогою протягом п'яти років, з розбивкою до 15 мільярдів крон (1,5 мільярда доларів) на рік. Запропонований пакет допомоги буде поставлений на голосування у парламенті.

Норвегія, яка не є членом ЄС, торік надала Україні понад 10 мільярдів крон (1 мільярд доларів).

"Підтримка України - це підтримка народу, який переживає війну, але це також підтримка нашої фундаментальної безпеки", - заявив Стьоре на пресконференції.

Уряд в Осло також запропонував збільшити допомогу країнам, які постраждали від війни в Україні, на 5 млрд. крон (490 млн. доларів) - ці гроші слід направити на гуманітарну допомогу та продовольство.

Минулого тижня норвезький уряд заявив, що прибуток від нафти має піти на фінансування додаткової допомоги Україні.

Доповнення

Норвегія є одним із найбільших експортерів викопного палива в Європі. Прагнення європейських країн забезпечити альтернативні джерела енергії після вторгнення росії в Україну майже рік тому різко збільшило попит і ціни на норвезьку нафту і газ.

Минулого тижня голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що загалом економічна, гуманітарна та військова допомога Євросоюзу Україні зараз становить майже 50 мільярдів євро.

Раніше цього місяця ЄС заявив, що оприлюднить свій 10 пакет санкцій проти росії в річницю війни 24 лютого. Серед іншого він буде націлений на технології, що використовуються російською військовою машиною.

Українські Національні Новини

Економіка