odnim-z-neobkhidnikh-dlya-rozvitku-budivnitstva-krokiv-ye-zmini-zemelnogo-zakonodavstva-l-partskhaladze

Одним з необхідних для розвитку будівництва кроків є зміни земельного законодавства - Л.Парцхаладзе

 • 6322 переглядiв

КИЇВ. 12 грудня. УНН. Одним з головних акцентів у сфері розвитку будівельної галузі є необхідність внесення змін до земельного законодавства у частині містобудування. Таку думку під час круглого столу висловив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, передає кореспондент УНН.

"У нас на сьогодні для того, щоб отримати дозвіл на угоду оренди землі, необхідно проводити його через сесію. Це дуже негнучкий документ, його не можна змінити – тільки через сесії. Коли договір оренди завершується, необхідно знову через сесію проходити, а якщо депутати не проголосують – тоді що? Це такі радянські, кумедні речі, які необхідно спрощувати", - вважає Л.Парцхаладзе.

Також він зауважив, що серед державних будівельних норм є багато таких, які не відповідають реаліям. Крім того, залишається питання дерегуляції в будівельній сфері, а також захист прав інвесторів, які на сьогодні захищені дуже слабко.

"Велика проблема у нас з довгобудами. У столиці їх десь близько 80, а по Україні десь близько 400. Я вважаю, що має нести відповідальність місцева влада, адже вона видає дозволи", - сказав Л.Парцхаладзе.

Нагадаємо, голова правління - президент ПАТ “ХК “Київміськбуд” Ігор Кушнір також вважає, що однією з перешкод розвитку будівельної галузі, а особливо житлового будівництва, є процедура землевідведення.

“Фактично законопроекти щодо відведення ділянок не працюють! Без аукціону нова земля нікому не відводиться. У підсумку все стоїть, нормального механізму виділення земельних ділянок під житло немає”, - вважає І.Кушнір.

Він пояснив, що на практиці знайти вільну ділянку під забудову можна тільки якщо вона вже в чиїйсь власності, і договір укладається безпосередньо з власником.

“Тобто суто взаємовигідні відносини двох юридичних осіб. Стимулювання будівельної галузі? Преференції для розвитку економіки? Ні, не чули”, — резюмував І.Кушнір.

Українські Національні Новини

Економіка