onkozakhvoryuvannya-krasche-i-deshevshe-profilaktuvati-anizh-likuvati-profilniy-komitet-vr

Онкозахворювання краще і дешевше профілактувати, аніж лікувати – профільний комітет ВР

 • 18888 переглядiв

КИЇВ. 9 грудня. УНН. Профілактика онкозахворювань потребує державної підтримки. Про це сьогодні повідомив народний депутат, член комітету ВРУ з питань охорони здоров'я Олег Мусій під час засідання "круглого столу" у комітеті ВРУ з питань охорони здоров'я "Актуальні питання профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань в Україні", передає кореспондент УНН.

"Я хотів би звернути увагу, що проблема онкології така велика, що одним круглим столом її вирішити не можливо. Але сьогодні ми хотіли б зосередити увагу на першій важливій частині, яка стосується попередження і профілактики онкологічних захворювань. Ми виділяли кошти на лікування, а на профілактику, на жаль, не виділялося нічого. А усім відомо, що весь світ іде шляхом саме попередження хвороб", - сказав він.

У свою чергу народний депутат, заступник голови комітету ВР з питань охорони здоров'я Оксана Корчинська повідомила, що тема профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань в Україні є вкрай важлива та актуальна.

Також, О.Корчинська наголосила, що за результатами обговорення "круглого столу" має бути прийнята резолюція, яка стане спільним документом та дорожньою картою у напрямку профілактики онкозахворювань в Україні на наступний рік.

"Від імені комітету ВР з питань охорони здоров'я рада вітати всіх учасників надзвичайно важливого круглого столу. Він надзвичайно важливий саме напередодні ухвалення нового бюджету і Нового року. Ті питання, які ми сьогодні обговоримо, вони надзвичайно актуальні. І мені б хотілося, щоб протягом нашого круглого столу і до завершення, усі прочитали резолюцію. Вона вкрай важлива і повинна бути спільною, бо без вашої підтримки нам буде важко рухатися у наступному році", - резюмувала вона.

Як повідомляв УНН, сьогодні 9 грудня Комітет з питань охорони здоров’я проводитить засідання “круглого столу” на тему “Актуальні питання профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань в Україні”.

Нагадаємо, за словами народного депутата Д.Силантьєва, реформу підходів до профілактики захворювань кожен українець повинен починати із себе.

За словами заступника міністра охорони здоров’я України Романа Ілика, в Україні треба запроваджувати тренд на здоровий спосіб життя.

При цьому, в Україні досі не існує єдиної системи профілактики онкозахворювань.

Так, за словами завідуючого амбулаторно-поліклінічним департаментом Клініки Спіженко Володимира Тихонова, відсутня єдина, розроблена, затверджена та контрольована програма дій: первинна ланка медичної допомоги не забезпечена онкологами, а роботодавці не мотивовані до регулярного контролю за станом здоров’я працівників.

“Все що ми можемо побачити, це — періодичні борди від локальних закладів охорони здоров’я, не чисельні виїзди єдиного на всю країну мобільного мамографа у деякі області України, профогляди на великих підприємствах. Та все це — не є системою”, — сказав В.Тихонов.

Лікар додав, що системно над профілактикою онкозахворювань працюють приватні медичні заклади, бо мають для цього спеціальні програми.

 

Українські Національні Новини

Суспільство