oon-povidomila-pro-novi-vipadki-katuvan-u-krimskikh-tyurmakh

ООН повідомила про нові випадки катувань у кримських тюрмах

 • 11310 переглядiв

КИЇВ. 13 вересня. УНН. Органи влади Російської Федерації у Криму продовжили застосовувати заборонені методи до осіб, які перебувають під вартою, або в період між фактичним позбавленням їх волі та офіційним узяттям під варту. Про це йдеться у тематичній доповіді Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини (УВКПЛ) в Україні, передає кореспондент УНН.

"УВКПЛ задокументувало сім випадків, які мали місце у звітному періоді (з 13 вересня 2017 року до 30 червня 2018 року), коли жертви зазнавали жорстокого поводження, а іноді катувань як покарання, для вибиття зізнань чи конкретної інформації. За повідомленнями, порушниками були співробітники ФСБ і поліції Російської Федерації у Криму", - сказано в доповіді.

Зазначається, що затриманих часто тримали під вартою в умовах, рівносильних жорстокому, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню. У Сімферопольському слідчому ізоляторі переповненість камер вимусила осіб, що тримаються під вартою, спати по черзі.

Іноді затриманим відмовляли у їжі та воді до доставки на судові слухання або в отриманні необхідних ліків, вказали в ООН.

Уповноважений з прав людини у Криму визнала наявність гострого дефіциту медичного персоналу в пенітенціарних закладах, що ставить під загрозу доступ затриманих до медичної допомоги.

"Крім того, станом на 30 червня 2018 року принаймні три мешканці Криму, затримані на півострові або у Російській Федерації, — Олег Сенцов, Володимир Балух, Емір-Усеїн Куку - оголосили голодування, що викликало додаткове занепокоєння щодо стану їх здоров’я. Згідно з міжнародним гуманітарним правом, для затриманих осіб, що перебувають під захистом, повинно бути встановлено санітарний та харчовий режими, що є достатніми для підтримання їхнього здоров’я. Крім того, ці особи повинні отримувати таку медичну допомогу, яку вимагає стан їхнього здоров’я", - наголосили в ООН.

Нагадаємо, в ООН зафіксували понад 160 жертв порушень прав людини у Криму.

Українські Національні Новини

Політика