orban-porivnyav-radyanski-viyska-scha-napali-na-ugorschinu-ta-instituti-yevropeyskogo-soyuzu

Орбан порівняв радянські війська, що напали на Угорщину та інститути Європейського Союзу

 • 270842 переглядiв

КИЇВ. 23 жовтня. УНН. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан порівняв радянські війська, що напали на Угорщину під час революції 1956 року та інститути Європейського Союзу сьогодні, передає УНН з посиланням на АР.

Деталі

Відзначаючи 66-ту річницю повстання, Орбан припустив, що ЄС, який прагнув приборкати відступ від демократії в Угорщині, закінчить так само, як Радянський Союз, який розпався понад три десятиліття тому.

«Давайте не турбуватимемо тих, хто стріляє в Угорщину з тіні чи з висоти Брюсселя. Вони будуть там, де їхні попередники», - сказав Орбан у своєму виступі.

«Ми були тут, коли на нас напала перша імперія-завойовник, і ми будемо тут, коли звалиться остання», - заявив Орбан.

«Ми терпітимемо, коли повинні, і опиратимемося, коли зможемо. Ми оголюємо мечі, коли є шанс, і пручаємося, коли настають довгі роки гноблення».

Історична довідка

Національне свято 23 жовтня відзначає початок народного повстання 1956 року проти радянських репресій, яке розпочалося у Будапешті та поширилося по всій країні.

Після того, як сталінський лідер Угорщини був успішно повалений, а радянські війська були витіснені зі столиці, директива з Москви відправила Червону Армію назад до Будапешта і жорстоко придушила революцію, вбивши до 3000 мирних жителів і зруйнувавши велику частину міста.

Свято займає важливе місце в історичній пам'яті Угорщини як боротьба за свободу проти російських репресій.

Доповнення

Орбан, якого багато хто вважає найближчим союзником президента путіна в ЄС, активно лобіював проти введення блоком санкцій проти Москви, хоча він зрештою проголосував за всі пакети санкцій.

Єдина серед своїх сусідів у Центральній та Східній Європі Угорщина відмовилася постачати Україні зброю або дозволяти її передачу через свої кордони. Однак Орбан заявив, що вторгнення Москви є "явною агресією" і що його уряд підтримує право України на територіальну цілісність.

Українські Національні Новини

Новини Світу