oschadbank-nadilili-statusom-upovnovazhenogo-na-zberigannya-zapasiv-gotivki-tsentrobanku

"Ощадбанк" наділили статусом уповноваженого на зберігання запасів готівки центробанку

 • 8922 переглядiв

КИЇВ. 28 лютого. УНН. АТ "Ощадбанк" є першим банком України, який зможе здійснювати операції із запасами готівки Національного банку України за дозволами останнього, а також забезпечуватиме банки регіону готівкою та прийматиме від них надлишки, передає УНН з посиланням на прес-службу НБУ.

Таким чином, Національний банк України делегуватиме частину функцій, які він сьогодні виконує в регіонах, іншим учасникам ринку – банкам, в рамках реалізації Концепції організації готівкового обігу в Україні. Це дозволить поступово перейти від частково контрольованої моделі організації готівкового обігу, що наразі існує в Україні, на делеговану модель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк залишив незмінним перелік системно важливих банків

"Відповідно до вимог Положення про критерії та порядок відбору банків, які можуть залучатися до зберігання запасів готівки Національного банку України, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 28 вересня 2016 року № 389 (далі – Положення № 389), Національний банк України здійснює відбір банків, які можуть залучатися до зберігання запасів готівки Національного банку України", - йдеться у повідомленні НБУ.

Додамо, що до участі у відборі Національним банком України банків допускаються банки, які надали відповідні письмові звернення про намір стати уповноваженими та відповідають критеріям, встановленим Положенням № 389.

"Керуючись Положенням № 389, Правління Національного банку України прийняло рішення № 102-рш про надання АТ "Ощадбанк" статусу уповноваженого банку, який може залучатися до зберігання запасів готівки Національного банку України", - зазначили в НБУ.

Прийняте рішення є підставою для укладення договору між Національним банком України та АТ "Ощадбанк" про зберігання запасів готівки Національного банку України в АТ "Ощадбанк" під відповідне забезпечення.

Українські Національні Новини

Економіка