peregovorniy-protses-z-minska-ne-bude-pereneseniy-ni-v-astanu-ni-u-viden-karasov

Мінський процес щодо Донбасу не буде перенесений ні в Астану, ні у Відень - Карасьов

 • 17312 переглядiв

КИЇВ. 19 січня. УНН. Переговорний процес з врегулювання конфлікту на Донбасі не буде перенесений з Мінська (Білорусь), ні до Астани (Казахстан), ні до Відня (Австрія). Таку думку висловив у коментарі УНН політолог Вадим Карасьов щодо слів президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва про те, що нібито йому сказав президент США Дональд Трамп, що "Мінськ" потрібно переносити в інше місце.

"Думаю, що Путіна цілком влаштовує Мінськ (мінський формат переговорів щодо Донбасу – ред.). А Трамп (Трамп, за словами Назарбаєва, сказав йому, що "Мінськ" треба перенести в інше місце – ред.), це такі тимчасові наслідки, навіяні на зустрічі з Назарбаєвим… Я думаю, що це просто комплімент (Трампа Назарбаєву – ред.), такий компліментарний вислів щодо Назарбаєва. Але за цим не стоїть ніяких прорахунків, тим більше ніякої стратегії", - сказав він.

На думку В.Карасьова, теоретично можна було б перемовну платформу щодо Донбасу перенести у Відень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кремлі одним з головних розчарувань року назвали стан мінських угод

"Але тут, мені здається, краще хай залишається Мінськ. Хоча і критикують, що Білорусь до кінця не виконала свою нейтральну функцію, але тим не менше, пострадянські країни, такі як Білорусь, розуміють специфіку багатьох проблем, з якими зіткнулися ці країни, в тому числі і конфлікт на Донбасі. Можливо, вони не дуже й нейтральні, але вони розуміють більше специфіку ситуації, аніж, наприклад, Австрія, яка буде нейтральною, але далекою від тих проблем, з якими зіткнулися сьогодні сторони конфлікту на Донбасі і самі окуповані території", - вважає політолог.

Він уточнив, що у Відні завжди проходять перемовини щодо розв’язанням так званих інтернаціоналізованих конфліктів: коли конфлікт має широкі інтернаціональні виміри і значення.

"Щодо конфлікту на Донбасі, то він хоч і має міжнародний характер, але він, все ж таки, обмежується європейським простором", - сказав він.

"Поки що немає серйозних підстав для того, щоб переносити цей майданчик у межах контактної групи у Відень. І таким чином трансформовувати мінську контактну групу у віденську контактну групу", - підкреслив експерт.

Політолог вважає, що переговорний формат щодо Донбасу не буде перенесений ні до Астани, ні до Відня.

"З логістичної точки зору не підходить Астана, а з міжнародно-політичної точки зору, мені здається, що конфлікт не дозрів до перенесення контактної групи до Відня", - резюмував він.

Нагадаємо, зі слів президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, президент США Дональд Трамп запропонував перенести з Мінська в інше місце переговори щодо врегулювання конфлікту в Україні.

Українські Національні Новини

Політика