plyashka-gorilki-v-shotlandiyi-koshtuye-bilshe-400-grn-ale-mozhe-podorozhchati-sche-bilshe

Пляшка горілки в Шотландії коштує більше 400 грн, але може подорожчати ще більше

 • 8218 переглядiв

КИЇВ. 14 травня. УНН. В уряді Шотландії пропонують підвищити мінімальні ціни на алкогольні напої, передає УНН з посиланням на inews.co.uk.

Відзначається, що з 1 травня поточного року в Шотландії були введені мінімальні ціни на алкоголь.

Тепер пляшка вина об'ємом 750 мл повинна коштувати не менше 4,5 фунтів стерлінгів (159 грн), пляшка горілки об'ємом 0,7 л 37,5% об. - не менше 13,13 фунтів стерлінгів (466 грн), пляшка сидру об'ємом 3 л 7,5% об. - не менше 11,25 фунтів стерлінгів (400 грн), пляшка віскі об'ємом 0,7 л 40% об. - не менше 14 фунтів стерлінгів (496 грн).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська горілка Arctica підкорила німецьке журі

Однак, представники опозиційних партій у шотландському парламенті вважають, що цього не достатньо.

"Найменший цінник за 10 мл чистого алкоголю повинен становити не менше 70 пенсів (25 грн)", - підкреслюють вони.

У зв'язку з цим, в шотландському уряді тривають дискусії щодо чергового перегляду рівня МРЦ.

Відзначимо, що в Україні також діють МРЦ на алкоголь. Крайній раз вони були переглянуті у вересні минулого року.

Експерти підкреслюють, що алкоголь, який коштує дешевше за встановлені мінімальні ціни, швидше за все, або нелегальний (вироблений кустарним способом), або контрафактний (з якого не сплачено податки).

Нагадаємо, що уряд прийняв рішення про підвищення МРЦ на алкоголь (у вересні 2017 року) тільки через 7-8 місяців після підвищення акцизів, що "дало нелегалам можливість заробити колосальні суми".

За словами експерта алкогольного ринку Товкача, рішення про підвищення мінімальних роздрібних цін на алкоголь має працювати в інтересах держави.

В цілому ж, перегляд МРЦ є закономірним результатом збільшення податкового навантаження на виробників легальної алкогольної продукції.

"Якщо теоретично припустити, що після підвищення акцизів вартість алкоголю не змінюється, то виходить, що ці акцизи просто несплачені. Саме так і діють ділки сірого, тобто нелегального алкогольного ринку. Все решта - легальні виробники - не мають іншого виходу, окрім як продавати свої напої за цінами на рівні близько 80 грн за 0,5 л. Те ж стосується і залежності МРЦ від ціни спирту, яка за останній рік підвищувалася вже 2 рази. Об'єктивно, не може ж вартість пляшки горілки залишатися незмінною у той час, як вартість спирту зросла орієнтовно на 20%", - пояснила генеральний директор компанії Beverage Trading Company Ольга Івушкіна.

Українські Національні Новини

Новини Світу