polscha-zaproponuvala-ukrayini-razom-provesti-eksgumatsiyni-roboti-v-grushovichakh

Польща запропонувала Україні разом провести ексгумаційні роботи в Грушовичах

 • 10390 переглядiв

КИЇВ. 17 квітня. УНН. Польща пропонує Україні спільно провести ексгумаційні роботи в селі Грушовичі, де минулого року розібрали надгробний пам’ятник воїнам УПА, при цьому зазначаючи, що дозвіл на відновлення польських ексгумаційно-пошукових робіт не може бути обумовлене питанням відбудов українських пам'ятників у Польші. Про це під час брифінгу заявив посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, передає кореспондент УНН.

"У нас є проблеми з історичним діалогом, з питанням історичного діалогу, який був пригальмований в результаті запровадження українською стороною рік тому заборони на видачу дозволів щодо проведення польськими спеціалістами пошуково-ексгумаційних робіт щодо останків поляків - жертв воєн і політрепресій на території України в радянські часи", - зазначив посол.

З його слів, польська сторона вважає, що ця заборона негативно впливає на двосторонні стосунки між країнами.

"Відновлення пошукових робіт і ексгумації не може бути обумовлене питанням відбудов українських пам'ятників у Польщі - ми хочемо говорити про пам’ятні місця на території Польщі. Віце-прем'єр міністр Глінський ще в лютому пропонував створити комісію, яка працюватиме над інвентаризацією, по кожному випадку розглядати можливість легалізації пам'ятників, що були нелегально збудовані. Одноразової легалізації пам'ятників не можна провести", - зазначив він.

"Ми пропонуємо спільно провести ексгумаційні роботи в Грушовичах, де місцева влада нелегально розібрала місцевий пам'ятник УПА. Якщо там є людські останки, то могила буде відновлена. Хочу підкреслити, що минулого року на території Польщі не було жодного випадку знищення чи демонтажу українського пам'ятника", - додав Пєкло.

Як повідомляв УНН, 27 квітня 2017 року у Польщі на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля розібрали надгробний пам’ятник воїнам УПА. У мінкульті Польщі заявили, що демонтаж пам'ятника УПА є законним.

Українські Національні Новини

Політика