polskiy-seym-progolosuvav-proti-vidstavki-spikera

Польський сейм проголосував проти відставки спікера

 • 8237 переглядiв

КИЇВ. 22 лютого. УНН. Нижня палата польського парламенту (сейм) 22 лютого проголосувала проти відставки спікера Марека Кухцінського, якої вимагала опозиція, передає УНН із посиланням на Польське радіо.

Під час дебатів, що передували голосуванню, лідер найбільшої опозиційної партії "Громадянська платформа" Ґжеґож Схетина звинуватив М.Кухцінського у "сліпому виконанні доручень" керівництва правлячої партії "Право і справедливість" та ігноруванні голосу опозиції. За словами Ґ.Схетини, глава сейму своєю упередженою поведінкою під час засідання палати 16 грудня минулого року спровокував серйозну парламентську кризу.

Лідер "Права і справедливості", колишній прем'єр-міністр Польщі Ярослав Качинський відкинув звинувачення опозиції та назвав блокування роботи парламенту у грудні-січні проявом політичного хуліганства, несумісним із принципами правової держави і регламентом сейму.

Нагадаємо, у грудні 2016 року опозиція на декілька тижнів заблокували президію сейму після низки рішень спікера. Поштовхом до початку блокування стало рішення М.Кухцінського усунути від участі в засіданні депутата від "Громадянської платформи" Міхала Щербу, який виступив проти обмеження прав парламентських журналістів.

Через неможливість продовжувати засідання сейму в головній залі М.Кухцінський переніс його до іншої зали – колонної – де відбулося голосування за бюджет країни на 2017 рік. Опозиція назвала це голосування незаконним, оскільки в ньому брали участь здебільшого представники партії "Право і справедливість", а голоси підраховувалися вручну.

Українські Національні Новини

Новини Світу