premyer-polschi-ochikuye-na-rishennya-ks-schodo-zakonu-z-zaboronoyu-banderizmu

Прем'єр Польщі очікує на рішення КС щодо закону з забороною "бандеризму"

 • 9774 переглядiв

КИЇВ. 9 лютого. УНН. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький має надію, що оцінка Конституційного трибуналу країни розвіє сумніви критиків закону про Інститут національної пам’яті, який передбачає покарання за звинувачення поляків у Голокості, а також за пропаганду "бандерівської ідеології", передає УНН з посиланням на Польське радіо.

Очільник польського уряду нагадав, що президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про Інститут національної пам’яті, але направив її на розгляд Конституційного трибуналу. Як зазначив М.Моравєцький, закид стосовно співучасті в злочині Голокосту для Польщі неприйнятний.

Прем'єр-міністр Польщі наголосив, що окремі випадки злочинів, які ставалися в окупованій Польщі у період Другої світової війни, не можуть затьмарити польського героїзму. Очільник польського уряду зазначив, що ці випадки не можуть бути підставою таких визначень, як "польські табори смерті", "польські табори знищення".

За його словами, саме тому польська сторона відстоює свою позицію і старатиметься робити це в діалозі з ізраїльськими партнерами.

Польський прем'єр повторив, що він запрошує до Польщі істориків і дослідників Другої світової війни. Як сказав очільник уряду, не існує жодної загрози свободі проведення досліджень та художньої творчості в цій сфері.

М.Моравєцький також заявив, що "Польща не хоче зупиняти дослідження злочинів періоду Другої світової війни; навпаки, прагне ці дослідження посилити, щоб якомога повніше вивчити цю історичну правду".

Нагадаємо, 6 лютого ввечері президент Польщі Анджей Дуда підписав оновлений закон про Інститут національної пам'яті. Згідно з рішенням А.Дуди, зміни протягом тижня повинні надійти на розгляд до Конституційного суду.

Прийняті зміни в закон про ІНП, що передбачають покарання за звинувачення поляків у Голокості, а також за пропаганду "бандерівської ідеології", викликали широкий резонанс, зокрема, в Ізраїлі, США, а також в Україні.

Українські Національні Новини

Новини Світу