rabinovich-nasha-vlada-khoche-druzhiti-z-usima-ale-poslidovno-domagayetsya-zvorotnogo-efektu

Рабінович: наша влада хоче дружити з усіма, але послідовно домагається зворотного ефекту

 • 5272 переглядiв

КИЇВ. 9 січня. УНН. Прийнятий Верховною Радою закон про освіту не відповідає інтересам українців, а тепер ще й став каменем спотикання у відносинах України з низкою країн і міжнародних організацій. Про це на своїй сторінці в Facebook заявив народний депутат, голова парламентського підкомітету з прав людини і лідер партії "За життя" Вадим Рабінович, передає УНН.

"Наша влада хоче дружити з усіма, але послідовно домагається зворотного ефекту. В першу чергу тому, що чиновники не компетентні ні у внутрішній, ні в зовнішній політиці. Сьогодні у нас майже не залишилося друзів на міжнародній арені: з Росією військовий конфлікт, з Польщею - гризня на історичному ґрунті, з Угорщиною - конфлікт через закон про освіту", - написав політик.

В.Рабінович зазначив, що невдоволення освітнім законом висловили і низка шанованих міжнародних організацій.

"І добре, якби тільки з Угорщиною. Але невдоволення цим документом висловили низка міжнародних організацій. Зокрема, авторитетна Венеціанська комісія у своїх висновках щодо прийнятого українського закону про освіту заявила про загрозу дискримінації мов національних меншин (в тому числі російської і угорської) і зажадала, щоб в закон були внесені правки", - нагадав парламентар.

Він підкреслив, що наші чиновники назвали висновки комісії збалансованими і закликали сусідні країни до "конструктивного діалогу".

"Однак, на переконання угорської сторони, комісія підтвердила, що Україна з цим законом йде врозріз зі своєю власною Конституцією (!) і міжнародними зобов'язаннями. І в Будапешті справедливо вважають, що рекомендації Венеціанської комісії не можуть тлумачитися двома способами", - написав Вадим Рабінович.

Політик додав, що в угорського уряду є три вимоги до української влади щодо мовної політики, і перерахував їх.

"Від нас вимагають не обмежувати вже отримані права, вести переговори з нацменшинами і повністю виконувати рекомендації Венеціанської комісії. Інакше - увага - "Угорщина не може підтримувати прагнення України в міжнародній політиці доти, доки не відбудуться зміни", - це слова глави угорського МЗС. Нагадаю, в ООН також закликали зміцнювати позиції української мови без шкоди для мов нацменшин", - констатував лідер партії "За життя".

Політик також розкритикував і інші позиції законопроекту, які, на його думку, розходяться з інтересами українців.

"При цьому, мало того, що цей закон абсолютно збитковий з точки зору мовної політики, так ще в ньому прописано все, щоб перетворити наших дітей в дурних, зате фізично сильних рабів. І правильно - навіщо нам алгебра з геометрією, коли можна дати дітям більше уроків фізкультури? У підсумку цей закон допомагає лише створенню все нових проблем, але ніяк не покращує якість освіти наших дітей. Його необхідно не виправляти і дописувати, а скасовувати - і приймати новий, зважений документ, спрямований на благо наших дітей", - підсумував Вадим Рабінович.

Українські Національні Новини

Політика