rada-pidtrymala-posylennia-vidpovidalnosti-za-torhivliu-pidaktsyznymy-tovaramy-bez-dozvoliv-yaki-shtrafy-peredbachaiutsia

Рада підтримала посилення відповідальності за торгівлю підакцизними товарами без дозволів: які штрафи передбачаються

 • 16613 переглядiв

Верховна Рада підтримала законопроект, який встановлює нові штрафи за незаконну торгівлю пивом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами для електронних сигарет без державної реєстрації або дозволів.

Верховна Рада у першому читання підтримала законопроєкт, який встановлює нові штрафи за торгівлю пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, без держреєстрації або без дозволів. Про це передає УНН з посиланням на народного депутата Ярослава Железняка та проєкт закону №9364.

Деталі

"Рада підтримала у першому читанні внесення змін (№9364) щодо посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів", - повідомив Железняк.

Відповідно до законопроєкту, за торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, без марок акцизного податку чи з підробленими марками цього податку буде встановлено штраф обсягом від 3,4 тис. грн до 10,2 тис. грн, а також з конфіскацією предметів торгівлі та грошей, одержаних внаслідок торгівлі.

Також штраф передбачається за таку торгівлю без реєстрації, або дозвільних документів. Він складатиме від 17 тис. гривень до 34 тис. гривень з конфіскацією предметів торгівлі та грошей. За повторне порушення протягом року - від 34 тис. гривень до 85 тис. гривень.

За порушення правил торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями, винами столовими, тютюновими виробами штраф буде складати від 6800 гривень до 13,6 тис. гривень. За повторне порушення протягом року штраф вже буде на рівні від 13,6 тис. гривень до 17 тис. гривень з конфіскацією предметів торгівлі та грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

Також планується запровадити адміністративну відповідальність за незаконний обіг (крім випадків виготовлення) без мети збуту підакцизних товарів без марок акцизного податку.

Так, за придбання, зберігання, пересилання, транспортування без мети збуту алкогольних напоїв, тютюнових виробів чи рідин, що використовуються в електронних сигаретах без марок акцизного податку чи з підробленими марками цього податку вчинене у значному розмірі, штрафи будуть складати на громадян від 510 гривень до 1700 гривень (за повторні дії - від 1700 гривень до 5100 гривень), а на посадових осіб і ФОП - від 1700 гривень до 4250 гривень (за повторні дії - від 10,2 тис. гривень до - 17 тис. гривень).

Проєкт закону пропонує наділити Бюро економічної безпеки правом складання протоколів про адміністративні правопорушення у сфері незаконного обігу підакцизних товарів.

Нагадаємо

Уряд схвалив поступове наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня, встановленого в ЄС, торкнеться пального та алкогольних напоїв у частині, що стосується визначення терміну "проміжні продукти" - вина та інші зброджені напої.