rada-planuie-rozghlianuty-u-druhomu-chytanni-proekt-pro-rozporiadzhennia-reproduktyvnymy-klitynamy

Рада планує розглянути у другому читанні проєкт про розпорядження репродуктивними клітинами

 • 14900 переглядiв

Український парламент планує розглянути поправки, які дозволять фізичним особам складати заповіт щодо розпорядження своїми репродуктивними клітинами, в тому числі для застосування допоміжних репродуктивних технологій, після смерті або оголошення померлою фізичної особи.

Верховна Рада найближчими днями у другому читанні, планує розглянути внесення змін до Цивільного кодексу України, якими буде визначено можливість скласти заповіт щодо власних репродуктивних клітин. Про це передає УНН, із посиланням на проєкт порядку денного засідання ВР та законопроєкт №10450.

Деталі

Згідно із законопроєктом планується внесення наступних змін до статті 281 Цивільного кодексу України щодо збереження генофонду Українського народу:

  • Фізична особа, яка застосувала допоміжні репродуктивні технології, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті або оголошення судом її померлою чи безвісно відсутньою.
  • Фізична особа має право скласти заповіт щодо власних репродуктивних клітин. Заповіт складається в формі та порядку, визначеному цим Кодексом.

У порівняльній таблиці наведено уточнення про можливість застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням таких репродуктивних клітин на випадок смерті або оголошення судом фізичної особи померлою чи безвісно відсутньою.

Обґрунтування:

Даною поправкою пропонується передбачити, що фізична особа, репродуктивні клітини якої зберігаються відповідно до законодавства, має право скласти заповіт щодо розпоряджання ними, а також застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням таких репродуктивних клітин.

  • Також пропонується передбачити, що розпоряджання репродуктивними клітинами, здійснюється згідно заповіту відповідної фізичної особи у відповідності з порядком та умовами, встановленими законодавством.

Зазначається, що волевиявлення фізичної особи щодо розпорядження її репродуктивними клітинами, які зберігаються відповідно до законодавства, на випадок її смерті або оголошення її померлою, - є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням таких клітин.

Волевиявлення фізичної особи щодо розпорядження її репродуктивними клітинами є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням таких репродуктивних клітин за наступних умов:

  • Справжність підпису відповідної особи на такому документі;
  • Підтвердження того, що протягом шести місяців після смерті фізичної особи або оголошення її померлою до юридичної особи, яка надає послугу зберігання відповідних клітин, не надійшли документи, що свідчать про наявність спору про право використання таких клітин.

Пропонується установити, що волевиявлення фізичної особи щодо розпоряджання її репродуктивними клітинами, оформлене нотаріально посвідченим документом або документом, на якому справжність підпису такої фізичної особи, - є підставою для розпоряджання такими репродуктивними клітинами.

Обґрунтування: поправкою пропонується встановити, що волевиявлення фізичної особи оформлене нотаріально посвідченим документом або документом, на якому справжність підпису такої фізичної особи, - є підставою для розпоряджання такими репродуктивними клітинами.

Нагадаємо

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду українського народу", який дозволяє клінікам протягом трьох років зберігати в кріобанках заморожені репродуктивні клітини загиблих військових.