rada-planuie-u-seredu-rozghlianuty-zakonoproiekt-pro-likvidatsiiu-krail-ta-posylennia-kontroliu-za-hralnym-biznesom-shcho-treba-znaty

Рада планує у середу розглянути законопроєкт про ліквідацію КРАІЛ та посилення контролю за гральним бізнесом: що треба знати

 • 45452 переглядiв

Верховна Рада планує розглянути законопроєкт, який ліквідує Комісію з регулювання азартних ігор і лотерей (КРАІЛ), передасть її функції Міністерству цифрової трансформації, посилить контроль за гральним бізнесом, встановить нові вимоги до реклами азартних ігор, запровадить обмеження для гемблерів та штрафи за порушення.

У середу, 24 квітня, Верховна Рада планує розглянути законопроєкт, який передбачає ліквідацію Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) та посилення контролю за гральним бізнесом. Про це передає УНН з посиланням на порядок денний засідання ВР.

Деталі

Згідно з законопроєктом №9256-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою боротьби з ігровою залежністю (лудоманією) та вдосконалення державного регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор та лотерей", планується ліквідувати Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей, а її функції передати "центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері організації та проведення азартних ігор". Ймовірно, такі повноваження будуть передані Міністерству цифрової трансформації, яке очолює Михайло Федоров.

Зазначається, що такий орган буде виконувати функції щодо:

затвердження нормативно-правових актів з питань, що належать до його компетенції;

узагальнення практики застосування законодавства з питань організації та проведення азартних ігор;

внесення пропозиції щодо проектів законів та інших нормативно-правових актів у сфері азартних ігор;

розробки та подання на затвердження до Кабінету міністрів ліцензійні умови провадження господарської діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор;

затвердження переліку, форми та порядок подання звітності організаторами азартних ігор;

визначення переліку грального обладнання, що підлягає сертифікації;

встановлення порядку проведення інспектування грального обладнання;

встановлення вимоги до Державної системи онлайн моніторингу, розробки та надання Кабінету міністрів на затвердження порядку функціонування Державної системи онлайн-моніторингу;

затвердження порядку інспектування гральних закладів.

Уповноважений орган буде видавати ліцензії на проведення азартних ігор, здійснювати заходи щодо запобігання та виявлення порушень законодавства у сфері організації та проведення азартних ігор, застосовувати санкції до організаторів азартних ігор.

Перевірки організаторів азартних ігор можуть проводитися за зверненням зверненням гравців зі скаргою на дії або бездіяльність організаторів азартних ігор.

Проведення перевірок буде включати:

огляд місця проведення азартних ігор з правом отримання пояснень, інформації, відомостей, відеозаписів, документів, необхідних для виконання ними своїх повноважень;

експеримент за участі уповноважених посадових осіб Уповноваженого органу з використанням тест-ситуації.

Процес перевірок обов’язково повинен фіксуватися засобами аудіо-, відео- та фототехніки.

Проєкт закону також встановлює додаткові вимоги до для анулювання ліцензій, вдосконалення вимог по бездоганній діловій репутації посадових осіб організаторів азартних ігор, встановлення вимог до надавачів послуг у сфері азартних ігор.

Зокрема, організаторами азартних ігор не можуть бути особи, які є громадянами держави, що здійснює збройну агресію проти України, особи, проти яких провадженні санкції.

Також організатор азартних ігор не може використовувати бренд, якщо він вже використовувався, або належав компаніям, які є резидентом держави, що здійснює збройну агресію проти України.

Окрім того, законопроєкт встановлює нові вимоги до реклами азартних ігор, заборону спонсорства та обмеження для гравців азартних ігор.

Зокрема, реклама азартних ігор заборонятиметься:

у будь-яких аудіовізуальних та аудіальних медіа незалежно від технології їх розповсюдження;

в онлайн-медіа;

в усіх друкованих медіа (крім спеціалізованих видань, присвячених азартним іграм);

у спортивних, медичних, наукових, науковопопулярних, навчальних, громадсько-політичних, довідкових, літературно-художніх виданнях, виданнях для дітей та юнацтва та інших виданнях (крім спеціалізованих видань, присвячених азартним іграм);

на транспорті, у тому числі на транспортних засобах та обладнанні;

на засобах зовнішньої реклами;

у місцях проведення масових заходів політичного, освітнього, релігійного характеру, спортивних заходів та спортивних змагань, розважальних заходів;

у мережі Інтернет.

Також рекламу азартних ігор планується заборонити надсилати смс-повідомленням, поштою, через дзвінки.

У рекламі азартних ігор заборонено буде брати участь особам, які не досягли 21-річного віку, у тому числі фотомоделям, волонтерам та військовослужбовцям, а також особам у військовій формі (навіть якщо особа не є військовослужбовцем), спортсменам, лікарям.

Планується заборонити військовослужбовцям брати участь у відвідуванні гральних закладів та участі в азартних іграх на період воєнного стану. Військовослужбовців будуть вносити до Реєстру осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та/або участь в азартних іграх.

Також особи можуть самостійно обмежити себе у відвідуваннях гральних закладів та в участі в азартних іграх на строк від 6 місяців до 3 років шляхом особистого подання заявки, яка може подаватися у паперовому, або у електронній формі.

Проєкт закону також встановлюватиме нові штрафи для рекламодавців та організаторів азартних ігор.

Так, у разі неподання організатором азартних ігор, несвоєчасного подання або подання недостовірної звітності буде застосовуватися штраф в розмірі 24 мінімальних заробітних плат.

Якщо організатор не підключив гральне обладнання до Державної системи онлайн-моніторингу, то штраф становитиме 1000 мінімальних зарплат.

За порушення правил реклами, які будуть передбачатися новим законом, штраф становитиме 600 мінімальних заробітних плат.

Нагадаємо

4 квітня Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на сьогоднішньому засіданні схвалив законопроєкт N9256-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо організації та проведення азартних ігор та лотерей".