radi-zaproponuvali-povernutisya-do-vetovanoyi-prezidentom-zakupivli-zernovoziv-pid-chas-byudzhetnogo-protsesu

Раді запропонували повернутися до ветованої Президентом закупівлі зерновозів під час Бюджетного процесу

 • 17301 переглядiв

КИЇВ. 14 вересня. УНН. Податковий Комітет ВР 4 вересня обговорював ветований Президентом України законопроект № 7010 "Про єдине вікно на митниці", яким серед іншого дозволялося великим агрохолдингам купувати зерновози за гроші Держбюджету. Під час обговорення від членів Комітету, а саме ініціатора заблокованої правки Олега Кришина пролунала пропозиція повернутися до розгляду цього питання під час Бюджетного процесу, передає УНН.

"Ми повинні, звичайно, виходити з цієї ситуації, ми говорили, я думаю, що треба якимось чином переносити дискусію щодо правки стосовно зерновозів або на бюджетний процес або ще кудись. Для того, щоб не зупиняти ... Ірино Степанівно (Луценко - ред.), ось така пропозиція. Переносити її в бюджетний процес для того, щоб не нищити ідею 7010", - сказав член Комітету Олег Кришин, звертаючись до представника Президента в ВР Ірини Луценко.

Однак, у відповідь йому заперечили і заявили, що подібні рішення не повинні бути кулуарними. І якщо є проблема з зерновозами, якими розпоряджається "Укрзалізниця", то під час узгодження бюджету на наступний рік, необхідно відкрито про це говорити, і направляти гроші відомству, а не зерновикам, у яких і так все добре.

"І тоді ці б вагони були б вагонами-державною власністю, і це б не викликало таких питань, що хтось монополізує і буде заробляти на цьому гроші", - відповіли Кришину.

Нагадаємо, скандал навколо законопроекту № 7010, по суті, зводився до того, що нардеп Олег Кришин пролобіював для свого колеги Віталія Хомутинніка, власника агрохолдингу "Кернел", закупівлю зерновозів за гроші Держбюджету, чим обурив фермерів, профільні асоціації та змусив Президента втрутитися в процес шляхом ветування цієї норми.

Ще одна проблема, яка була порушена Комітетом, стосувалася дотацій сільгоспвиробникам.

Передбачена в цьому році система дотування виявилася неефективною і велика частина грошей не освоюється фермерами, заявили нардепи.

Як повідомили на Комітеті, з 945 млн грн, виділених на компенсацію при закупівлі вітчизняної агротехніки, використано всього 145 млн. Більше того, там заявили, що за цією програмою утворилися корупційні схеми, які не дають можливості фермерам купувати техніку за цією програмою.

"Якщо збирати документи, щоб підпадати під цю компенсацію, вона відразу стає дорожче на вартість компенсації", - розповіли в Комітеті.

Народні депутати визнали, що система дотування фермерів зразка цього року в цілому-то не відповідає ні запитам, ні принципам державної підтримки.

"Я хочу вам нагадати, що ми з вами на зміну спецрежиму (оподаткування АПК - ред.) запропонували так званий квазі-спецрежим, тобто повернення ПДВ. Хто більше платить (податків - ред.), той більше і отримує. Але замість цього уряд в цьому році від нашої пропозиції відмовився і величезну суму грошей - близько 4-6 млрд грн розподіляє в ручному режимі, згідно своєї постанови", - зазначила глава Комітету Южаніна.

Нагадаємо, в минулому році найбільшими платниками податків у сфері тваринництва виявилися тільки дві компанії: "Миронівський хлібопродукт" Юрія Косюка і "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка. Дотації відповідно їх теж були вагомими, що викликало неоднозначну реакцію громадськості.

Після, експерти визнали, що система дотацій 2017 року все ж допомогла стабілізувати ціни на продукти, а значить, була ефективною і потрібно було продовжувати діяти за принципом "хто більше платить, той більше отримує".

Але всупереч такої думки, в 2018 році система була повністю змінена. Уже розмір сплачених податків ні на що не впливав, а замість цього були передбачені цільові програми. В результаті Косюку дотації суттєво обрізали, але й ціни на продукти тепер мало хто береться прогнозувати.

"Ми не виключаємо розвитку ситуації, коли восени буде спостерігатися зростання відпускних і споживчих цін на тваринницьку продукцію", - повідомив раніше УНН директор Асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко.

Нагадаємо, за останніми даними ООН, ціни на продовольство збільшилися майже в два рази тільки за останні 18 років.

Українські Національні Новини

Економіка