regulyarna-profilaktika-onkozakhvoryuvan-zmenshit-zakhvoryuvanist-na-rak-u-krayini-vdvichi-onkologi

Регулярна профілактика онкозахворювань зменшить захворюваність на рак у країні вдвічі - онкологи

 • 10633 переглядiв

КИЇВ. 21 лютого. УНН. Профілактична спрямованість у боротьбі з раком дасть можливість у найближчому майбутньому знизити захворюваність на 50%, передає УНН з посиланням на резолюцію XIII з'їзду онкологів та радіологів України.

"Ключовим у профілактиці має бути впровадження програми здорового способу життя, поліпшення поінформованості населення з питань онкології із залученням державних засобів масової інформації, підвищення рівня доступності медичної до­помоги хворим на злоякісні новоутворення, забезпечення соціальних умов для подовження тривалості та якості життя онкологічних хворих", - йдеться у тексті резолюції.

Також, онкологи наголошують, що в країні повинні бути створені центри реабілітації, хоспісної та паліативної допомоги, як запорука належного медичного догляду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ВООЗ розповіли, як знизити ризик захворювання на рак

"Немаловажним, на теперішній час, є нові направлення у пошуку фінансування онкологічної галузі та її тарифікації на основі державних нормати­вів та стандартів онкологічної допомоги", - резюмують вчені.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, деякі лікувальні заклади в Україні сьогодні готові запропонувати і жінкам і чоловікам програми обстеження всього тіла — онкоскринінги.

"Скринінг є своєрідним моніторингом, інакше кажучи - певним баченням здоров'я людини. Первинна профілактика будь-яких пухлин, або будь-якого захворювання, передбачає певний обсяг обстежень, аналізів, які дозволять сформувати технічну карту здоров'я людини. На основі цієї технічної карти, якщо немає відхилень і пацієнт не потребує лікування – він отримує рекомендації, згідно яких продовжуєте щасливо та активно жити. У разі якщо під час скринінгу, обстеження, здачі аналізів крові у пацієнта виявляють ті чи інші відхилення, або ті чи інші хвороби – це дозволяє лікарю передбачити певні проблеми, які можуть виникнути у пацієнта через рік, два, п'ять, десять і навіть двадцять років. Тобто ви можете пролікувати ту чи іншу хворобу і убезпечити себе від виникнення більш грізного онкологічного захворювання завчасно", - розповів головний лікар медичного центру "Клініка Спіженко", нейрохірург Антон Шкіряк.

Українські Національні Новини

Суспільство