richnytsia-avarii-na-chornobylskii-aes-podvyh-likvidatoriv-naslidky-trahedii-sproby-rosiian-sprychynyty-novu-tekhnohennu-katastrofu

Річниця аварії на Чорнобильській АЕС: подвиг ліквідаторів, наслідки трагедії, спроби росіян спричинити нову техногенну катастрофу

 • 23625 переглядiв

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції через непрофесійні дії та недоліки конструкції реактора сталася найбільша у світі техногенна катастрофа, що спричинила вибухи, пожежі, радіаційне опромінення та довготривалі руйнівні наслідки.

Сьогодні, 26 квітня, чергова річниця аварії на Чорнобильській атомній електростанції. У всьому світі згадують події кінця квітня 1986 року, вшановують пам’ять ліквідаторів та людей, які померли від радіаційного опромінення, проводять заходи, щоб не допустити подібних техногенних катастроф у майбутньому, пише УНН.

Найбільша техногенна катастрофа в історії людства сталася 26 квітня 1986 року. О пів на другої ночі, під час проведення експерименту, через непрофесійні дії персоналу станції та особливості конструкції реактору, пролунали два потужні вибухи. Вони повністю зруйнували реактор четвертого енергоблоку.

Вибух пошкодив також стіни й перекриття машинного залу, всередині станції та на даху виникла пожежа.

На місце події одразу ж прибули пожежні, які без будь-яких засобів захисту і в умовах страшного радіаційного фону кинули боротися з вогнем.

Серед перших ліквідаторів 31 одна людина померла протягом декількох тижнів після аварії. 134 співробітника ЧАЕС отримали променеву хворобу.

Влада срср намагалася приховати масштаби катастрофи. Про подію без подробиць населенню повідомили лише 28 квітня.

У ліквідації аварії та її наслідків брали участь більше 600 тисяч людей. За різними підрахунками більше 25 тисяч з них померли, а більше 165 тисяч стали інвалідами.

При цьому, неможливо встановити кількість людей, які отримали різноманітні хвороби, а також померли через наслідки цієї техногенної катастрофи

Довкола станції створили 30-тикілометрову зону відчуження площею більше 2,5 тисяч кілометрів.

У листопаді 1986 року на четвертим енергоргоблоком встановили спеціальний саркофаг. У 2019 його замінили на більш сучасне і надійне укриття.

15 грудня 2000 року ЧАЕС, як джерело генерації електроенергії, остаточно припинила свою роботу. Частина персоналу все одно продовжила роботу на станції, адже необхідно було слідкувати за станом саркофагу та радіоактивними відходами.

Люди, які перебували на зміні вранці 24 лютого, стали заручниками російських окупантів, які вдерлися на станцію.

Була інформація, що росіяни готують теракт на станції, щоб спричинити чергову техногенну катастрофу.

31 березня, усвідомивши безглуздість свого перебування на ЧАЕС, російські солдати її покинули.

Захар Подкидишев

Суспільство