rozenko-zaklikav-prodovzhiti-poshuki-pokhovan-bilya-znesenogo-pamyatnika-upa-u-grushovichakh

Розенко закликав продовжити пошуки поховань біля знесеного пам'ятника УПА у Грушовичах

 • 18085 переглядiв

КИЇВ. 29 травня. УНН. Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко закликав розширити археологічні розкопки поховань у Грушовичах на місці зруйнованого пам’ятника УПА із залученням як українських, так і польських фахівців. Таку думку віце-прем’єр-міністр озвучив УНН, коментуючи результати завершення дослідження поховань у Грушовичах.

"Цими розкопками (у Грушовичах – ред.), їхніми результатами щонайменше зруйновано один міф, який запускався, на жаль, у польських ЗМІ про те, що пам’ятник у Грушовичах стояв на порожньому місці, і там начебто ніяких захоронень немає, і що це немає жодного відношення до вшанування пам’яті. І я дякую польським колегам за те, що вони, власне, допомогли зруйнувати цей міф. Тобто, уже не буде ні в кого суперечок навколо того, що пам’ятник у Грушовичах був якраз зведений на відповідних місцях реальних захоронень, і там були існуючі реальні поховання", - сказав віце-прем’єр.

Тому, вважає Розенко, відповідно до польського законодавства, пам’ятник у Грушовичах повинен належним чином бути легалізованим. І рішення про його знесення, переконаний він, було абсолютно неправильним.

"І в цьому полягає позиція України, що не повинно було бути зруйнування цього пам’ятника, і безумовно було б бажано, щоб польська сторона проявила ініціативу щодо його відновлення, так, як ми це робимо в Україні", - зазначив посадовець.

Водночас Розенко закликав сторони не робити якихось поспішних висновків стосовно того, чи є у Грушовичах реальне захоронення бійців УПА, чи ні.

"Щоби не вийшло так, що спочатку буде розігнана якась теза, а потім її доведеться всім дружно спростовувати. Тому, на мій погляд, зараз мають включитися реальні експерти, мають включитися історики. І ми готові і по першій, і по другій стороні надати польській стороні відповідний перелік осіб, які б могли без політики, фахово і предметно зробити відповідні дослідження згідно з законами обох країн. І принаймні більш-менш точно встановити: що це за захоронення, кому воно належить і зробити історичний висновок, а не якусь чергову політичну новелу", - сказав він.

У зв’язку з цим віце-прем’єр виступив за продовження дослідження у Грушовичах.

"І навіть я би казав, що не треба зосереджуватися лише на тому місці, можливо, варто дещо поруч зробити якісь заходи щодо проведення досліджень. Тому що очевидно, що там є, судячи з усього, якісь масові захоронення. Я би все-таки продовжував таку ж конструктивну спільну роботу, до якої були б залучені як українські, так і польські фахівці", - зазначив він.

На уточнення УНН про те, чи буде українська сторона наполягати на відновленні пам’ятника УПА у Грушовичах, Розенко відповів: "Ми це питання не знімали ніколи. Воно є постійно в контексті наших спільних переговорів з польською стороною. На мій погляд, у нас з’явилося зараз більше аргументів для цього, щоби все-таки цей пам’ятник був відновлений. Але, знову ж таки, я за те, щоб ми відійшли від якихось емоційних рішень і більше рухалися до нормальних спільних процесів. Мені здається, що сам факт спільних польсько-українських робіт щодо проведення першого етапу досліджень є вже позитивним моментом. Це дуже гарний сигнал. Але на цьому зупинятися не потрібно, треба рухатися далі".

Додамо, 27 травня представник України в археологічних дослідженнях у Грушовичах Святослав Шеремета повідомив про завершення розкопок поховань. Він розповів, що за попереднім висновком групи українських експертів, серед 18 поховань є щонайменше 3 поховання воїнів УПА.

"За попередніми висновком групи українських експертів, серед 18 поховань є щонайменше 3 поховання воїнів УПА. Це підтверджують спогади очевидців, архівні дані, характер та глибина поховань, супровідний матеріал. Підтверджуються свідчення та спогади, що воїнів УПА підзахоронювали переважно вночі до цивільних поховань. Отже, зруйнований пам'ятник УПА в Грушовичах був не символічний, а надмогильний і має бути відновлений. Подробиці з висновками українських фахівців згодом, після свят", - написав він у Facebook.

Проте на думку польської сторони, під демонтованим пам’ятником воїнам УПА в Грушовичах немає тлінних останків солдатів цього формування.

Інститут національної пам’яті Польщі 24 травня почав ексгумацію останків у Грушовичах, щоб з’ясувати, чи поховані там члени УПА. Долучитись до розкопок запросили українську сторону, і українці долучилися як спостерігачі.

При цьому в ІНП Польщі заявили, що якщо на місці розібраного монументу у Грушовичах знайдуть останки, то кожна похована там людина матиме свою могилу, але, напевно, там не буде пам’ятника на честь УПА.

Після знесення у 2017 році пам'ятника в Грушовичах Український інститут національної пам'яті заборонив ексгумацію і легалізацію пам'яті польських жертв на території України. Питання вшанування пам'яті жертв польсько-українських конфліктів є предметом переговорів міжнародної комісії під керівництвом віце-прем'єра, міністра культури і національної спадщини Польщі Петра Гліньского і віце-прем'єра України Павла Розенка. Остання зустріч комісії відбулася у лютому поточного року.

Українські Національні Новини

Політика