rusyfikatsiia-ye-realnoiu-zahrozoiu-dlia-hruzii-u-mzs-vidpovily-na-zakydy-hruzynskoho-premiera-pro-ukrainizatsiiu

"Русифікація є реальною загрозою для Грузії": у МЗС відповіли на закиди грузинського прем'єра про "українізацію"

 • 29026 переглядiв

Україна закликає Грузію поважати право громадян на мирний протест проти законопроекту про "іноземних агентів" і засуджує коментарі грузинського прем'єр-міністра про загрозу "українізації", підкреслюючи, що реальну загрозу для Грузії становить русифікація, а не "українізація".

Україна закликає Грузію поважати право громадян на мирний протест проти законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу". Також у Києві обурені заявами премʼєр-міністра Грузії Іраклія Кобахідзе щодо загрози "українізації". Про це йдеться у заяві МЗС, передає УНН.

Деталі

У Міністерстві закордонних справ України стурбовані загостренням внутрішньополітичної ситуації в Грузії у зв’язку із розглядом у Парламенті Грузії законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу". 

Ми закликаємо всі зацікавлені сторони поважати право громадян Грузії на мирний протест і шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

- йдеться в заяві МЗС України.

У міністерстві підкреслюють, що дотримання прав та свобод громадян, а також залучення громадянського суспільства до розв'язання суспільно-важливих питань є необхідними умовами для розбудови європейського майбутнього країни.

"Це суперечить нормам Євросоюзу": у ЄС відреагували на рішення Грузії щодо скандального закону про "іноагентів"17.04.24, 15:18 • [views_0]

Також у Києві відповіли на закиди грузинського прем'єра, мовляв, закон має зберегти країну від можливої "українізації".

Викликають обурення коментарі Премʼєр-міністра Грузії Іраклія Кобахідзе щодо загрози "українізації", проти якої нібито спрямований зазначений законопроєкт. Використання імені нашої країни у такому зневажливому контексті завдає додаткової шкоди українсько-грузинським відносинам. Русифікація, а не міфічна "українізація", є реальною загрозою для Грузії

- наголошують у Міністерстві закордонних справ України.

У МЗС наголошують, що Україна зацікавлена у мирній та дружній атмосфері у Грузії, завжди рішуче підтримувала і продовжує підтримувати суверенітет і територіальну цілісність Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Контекст

Прем'єр-міністр країни Іраклій Кобахідзе заявив, що закон про "іноземних агентів" має на меті захист Грузії від "українізації", зміцнення суверенітету та забезпечення стабільного розвитку країни.

Нагадаємо

На тлі масштабних протестів проти законопроєкту про  "іноземних агентів", президент Грузії Саломе Зурабішвілі обіцяє накласти вето на закон, якщо його ухвалить парламент. 

Президент країни вважає, що вето треба використати, щоб "голос народу був почутий"

Грузинський парламент ухвалив у першому читанні проєкт закону "про іноагентів" - ЗМІ17.04.24, 14:06 • [views_0]