schoroku-milyon-ditey-vtrachayut-matir-cherez-rak-doslidzhennya

Щороку мільйон дітей втрачають матір через рак - дослідження

 • 381380 переглядiв

КИЇВ. 19 жовтня. УНН. Близько мільйона дітей у всьому світі щороку втрачають своїх матерів через рак, заявили дослідники у середу, передає AFP, пише УНН.

Деталі

Першу у світі оцінку числа дітей, які залишилися без матері через рак, було оприлюднено на Всесвітньому онкологічному конгресі в Женеві в середу.

У цьому дослідженні взяли участь понад 2000 жінок із раком молочної залози в Намібії, Уганді, Замбії та Нігерії, більше половини з яких померли лише за п'ять років.

Дослідження показало, що "вплив смерті матерів від раку на різні покоління не було задокументовано", - сказала AFP епідеміолог Валері Маккормак.

Так дослідники IARC підрахували, що з чотирьох мільйонів померлих від раку 2020 року один мільйон дітей залишився без матері.

Близько 45 відсотків матерів померли від раку молочної залози та раку шийки матки, які "дуже легко запобігти", сказала Маккормак, закликаючи до збільшення інвестицій у боротьбу з обома захворюваннями.

Під час дослідження в країнах Африки на південь від Сахари Маккормак сказала, що сім'ї розповідали про продаж своєї землі для оплати лікування раку, не залишаючи грошей на освіту дітей.

Дослідники дійшли глобальної оцінки, яка не піддавалася рецензування, шляхом об'єднання кількості щорічних смертей від раку серед жінок з бази даних IARC GLOBOCAN з даними про фертильність Організації Об'єднаних Націй.

У всьому світі від раку віком від 35 до 50 років помирає більше жінок, ніж чоловіків, переважно через рак жіночих репродуктивних органів.

А люди у країнах з високим рівнем доходу частіше вмирають від раку в пізнішому віці, коли їхні діти виростають.

Маккормак сказала, що IARC працює над пошуком аналогічної глобальної цифри для дітей, які залишилися без батька через рак, але це рівняння буде складнішим без даних про фертильність.

Українські Національні Новини

Здоров'я