schoroku-v-ukrayini-fiksuyut-masovu-zagibel-ribi

Щороку в Україні фіксують масову загибель риби

 • 12443 переглядiв

КИЇВ. 6 березня. УНН. Накопичені в Україні небезпечні відходи, стікаючи у водойми, отруюють їх. Про це у коментарі УНН повідомив голова координаційної ради громадської організації "Зелений фронт" Олег Перегон.

Щороку в Україні фіксують декілька випадків масової загибелі риби, і в більшості випадків, після розтину, фахівці приходять до висновку, що риба отруєна відходами життєдіяльності людини, зокрема агрохімікатами.

“Але ця риба гине не завжди. Бувають випадки, коли вона накопичує у своїх тканинах, у печінці шкідливі для людини речовини, і людина, споживаючи цю рибу, ризикує своїм здоров’ям.

Я можу навести приклад досліджень японських вчених, які дійсно шокують. Виявилося, що найдрібніші частки пластика можуть втілюватися у тканини риб. Тобто, вбудовуватися і утримуватися там. Можливо, це не так небезпечно, як здається, але чи не можуть ці частки вбудовуватися в організм людини під час споживання людиною риби? Поки що точної відповіді на це немає.

І тут я хочу наголосити на важливості екологічного стану довкілля. Та на тому, що потрібно уважно придивлятися до того, що ви купуєте. Рибу потрібно купувати лише в офіційних постачальників. Тому що, якщо це там якийсь реалізатор, який продає рибу на вулиці, то невідомо де він взяв цю рибу.

Загально відомо, що вимоги державних стандартів до водойм, де ведеться водогосподарча діяльність, вищі, ніж до водойм, які використовуються для питного водопостачання. Тому що організм риби здатен накопичувати шкідливі речовини. Ось чому офіційний постачальник риби повинен мати сертифікат для водоймища, перевірку цього водоймища на основні показники. А якщо це риба десь просто на вулиці продається, то є великий ризик, що браконьєри виловили її в якихось відстійниках чи у водоймищах підприємств, де ця риба апріорі шкідлива”, - зазначив він.

О.Перегон пояснив, що зовні отруєна риба нічим не відрізняється від звичайної.

“І я знаю про такі страшні факти, коли на водоймищі мор, а місцеве населення біжить і набирає ту рибу. Я впевнений, що не тільки для того, щоб їсти, а щоб її зав’ялити і продати довірливим споживачам”, - наголосив він.

Найбільше шкідливих речовин накопичують хижі риби та так звані риби-фільтратори, які пропускають через себе товщі води.

“Товстолоб, наприклад. Ці риби більше накопичують шкідливих речовин, бо вони фільтрують воду.

Якщо риба хижа, щука, наприклад, то вона отримує ще більшу концентрацію, коли полює на інших риб, і таким чином, через природний ланцюг, ці захворювання переходять від одних риб до інших. Але якщо забруднене водоймище, то краще зовсім ніякої риби звідти не брати”, - пояснив еколог.

О.Перегон зауважив, що після вживання отруєної риби, небезпечні речовини циркулюють в організмі, провокуючи зокрема онкологічні та серцево-судинні захворювання.

Нагадаємо, Мінприроди четвертий рік поспіль не виділяє кошти на утилізацію небезпечних відходів. Багато регіонів України страждають від отруйних речовин, які продовжують накопичуватися у непристосованих для цього місцях.

Українські Національні Новини

Економіка