senatori-ssha-vid-obokh-partiy-vimagayut-vid-golovi-pentagonu-vidpravki-f-16-ukrayini-politico

Сенатори США від обох партій вимагають від голови Пентагону відправки F-16 Україні - Politico

 • 573916 переглядiв

КИЇВ. 15 березня. УНН. Група американських сенаторів від обох партій вимагає від Пентагону додаткової інформації про те, що знадобиться для відправки літаків F-16 Україні. Вісім сенаторів стверджують, що сучасні винищувачі можуть змінити правила гри на полі бою, повідомляє Politico, пише УНН.

Деталі

Як повідомляється, новий поштовх щодо винищувачів надійшов у вівторок у листі міністру оборони США Ллойду Остіну від восьми сенаторів, у той час, коли вищі посадові особи американської адміністрації, починаючи з президента США Джо Байдена, охолоджували запал двопартійних закликів направити в бій винищувачі американського виробництва.

Конфлікт між росією та Україною "зараз перебуває на критичному етапі", написали сенатори, стверджуючи, що винищувачі F-16 можуть дати Україні перевагу, на тлі того, що повномасштабне вторгнення рф триває вже другий рік.

"Після розмови з американськими, українськими та іноземними лідерами, які працюють на підтримку України, на Мюнхенській конференції з безпеки минулого місяця, ми вважаємо, що США необхідно уважно поставитися до надання Україні літаків F-16 , - написали сенатори. - Це буде значна можливість, яка може змінити правила гри на полі бою".

Лист був організований сенатором Марком Келлі (штат Арізона).

Сенатори попросили Остіна до кінця тижня надати їм оцінку різних факторів, необхідних для успішної передачі F-16 Україні, пише видання.

Серед запитань законодавців було, наскільки високо українські чиновники оцінюють винищувачі при подачі заявок на озброєння і як можуть бути отримані F-16 у разі схвалення - або нових, або з поточних запасів. Вони також зробили запит у військових оцінки того, який вплив F-16 матимуть на конфлікт і як швидко українські пілоти зможуть навчитися літати на цих літаках.

Група вітала повідомлення про те, що два українські пілоти прибули до США для оцінки бойових навичок, що вони назвали "критичним кроком в оцінці" їхньої готовності до польотів на F-16.

Під листом також підписалися демократи Теммі Дакворт з Іллінойсу, Тім Кейн з Вірджинії, Мартін Генріх з Нью-Мексико та Джекі Розен з Невади, а також республіканці Ліза Мурковські з Аляски, Томмі Тубервіль з Алабами та Тед Бадд із Північної Кароліни.

Лист Сенату послідував за двопартійною спробою Палати представників США, яку ініціював демократ зі штату Мен Джаред Голден, переконати Байдена відправити Україні F-16 або аналогічні літаки, відзначає видання.

Нагадаємо

Президент США Джо Байден заявляв, що “поки що” виключає можливість відправки новітніх американських винищувачів F-16 Україні.

Українські Національні Новини

Політика