sevotech-prosyt-lvivskyi-arsenal-do-1-kvitnia-zabraty-snariady-dlia-mou-dokument

SEVOTECH просить "Львівський арсенал" до 1 квітня забрати снаряди для МОУ - документ

 • 138535 переглядiв

Словацька компанія SEVOTECH звернулася до Міністерства оборони України та Президента Зеленського з вимогою, щоб Львівський арсенал забрав 7 000 мінометних мін до 1 квітня 2024 року, або вони будуть перепродані.

Словацька компанія SEVOTECH сьогодні, 20 березня, направила звернення до "Львівського арсеналу", Міністерства оборони України та Президента Володимира Зеленського, у якому просить українську компанію до 1 квітня забрати мінометні постріли або їх будуть змушені перепродати. Відповідний лист є у розпорядженні УНН.

Раніше представник компанії SEVOTECH Олексій Хорошаєв в інтерв’ю УНН повідомив, що компанія закупила мінометні постріли для МОУ за контрактом з "Львівським арсеналом" на суму передоплати, яку їм надіслала українська компанія. За його словами, ці мінометні постріли є і готові до відправки. Його слова підтвердилися і документами, наданими адвокатами колишнього чиновника Міноборони Олександра Лієва під час судового засідання 15 березня.

"Пропонуємо вам негайно в термін до 1 квітня 2024 року забрати мінометні постріли 82 калібру в кількості 3000 штук, що знаходяться на зберіганні в Словаччині, та мінометні постріли 82 калібру 4000 штук в м. Сопот Болгарія (склад Вазівський машинобудівний завод). У випадку неотримання вами товару в зазначений вище термін, ми будемо змушені реалізувати зазначений товар та відшкодувати завдані нам збитки на отримання додаткових ліцензій, перевезення товару, його тривале зберігання, пошук нових покупців, а також репутаційні збитки", - йдеться у зверненні.

У "Львівському арсеналі" відмовилися коментувати непостачання мін для армії за контрактом з МО19.03.24, 18:17 • [views_0]

У листі також вказано, що перша партія товару за контрактом між SEVOTECH і "Львівським арсеналом" була готова у жовтні 2023 року, проте українська компанія "з різних мотивів відмовилось отримувати товар та доставляти його в Україну для передачі МОУ". Як зазначено, ця партія снарядів оплачена.

Крім того, компанія SEVOTECH заявила, що готова забезпечити проведення інспекції на складі зберігання товару у Словаччині.

Нагадаємо

Ще восени 2022 року Міністерство оборони України та компанія "Львівський арсенал" підписали контракт на постачання 100 тисяч мінометних пострілів на суму майже 1,4 млрд гривень. Контрагентом для постачання боєприпасів із заводу Elmech у Хорватії виступила словацька компанія SEVOTECH, яку представляє Олексій Хорошаєв.

Збройні сили України досі не отримали боєприпаси за цим контрактом. Міноборони намагалося повернути кошти, проте й цього поки не вдалося зробити, адже більша їх частина – 818 млн гривень – заарештовані в межах кримінального провадження на рахунках компанії "Львівський арсенал". Іншу частину коштів - 30% від суми, перерахованої МОУ на рахунки "Львівського арсеналу",  - українська компанія перевела за кордон, як передоплату.

У січні 2024 року правоохоронці провели обшуки у справі контракту зі "Львівським арсеналом" і оголосили пʼять підозр.

Редакція УНН розібралася у хронології підписання контракту між МОУ та "Львівським арсеналом".