shmigal-prozvituvav-yaki-krayini-vidilili-koshti-na-vidnovlennya-energetichnikh-obyektiv-ukrayini

Шмигаль прозвітував, які країни виділили кошти на відновлення енергетичних об’єктів України

 • 140242 переглядiв

КИЇВ. 21 жовтня. УНН. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Уряду звітував, які держави виділили кошти та обладнання на відновлення постраждалих внаслідок російських атак енергетичних об’єктів України, передає УНН.

Цитата

“Ми суттєво збільшили кількість ремонтних бригад. Закуплено додаткове обладнання для ремонтів, яке зберігається в надійних місцях. Країни-партнери постійно надають потрібну допомогу”, – заявив він.

Деталі

Зазначається, що США виділили 55 млн доларів для ремонту й технічного обслуговування газових труб, а також надання електрогенераторів, альтернативних джерел палива для соціальної інфраструктури.

Ще 70 млн євро передбачають Нідерланди. Водночас Данія допомагає з опалювальним сезоном на Миколаївщині.

“Маємо попередні домовленості з Норвегією та Великою Британією про постачання газу, особливо в разі критичної потреби взимку. ЄС та Канада так само підключаються до допомоги. Оператори системи розподілу з Бельгії, Польщі, Німеччини, Італії та інших країн передають нашому "Укренерго" генератори, трансформаторне обладнання, проводи, ізолятори для ліній електропередач і багато іншого обладнання. Передають не лише зараз, але й усі ці місяці, завдяки чому ми можемо швидше відновлювати постачання електроенергії”, – додав він.

Прем’єр-міністр пояснив, що обмеження і відключення електроенергії можливі, особливо в регіонах із традиційно великим споживанням та в тих, які постраждали від ракетних обстрілів – у центральних областях, північно-східних та західних.
Але майже усі контрольовані Україною території забезпечені електроенергією. Наразі 99% населених пунктів, де на постійній основі немає світла – це або окуповані території, або населені пункти в безпосередній близькості до зони бойових дій, і там немає можливостей зробити ремонти.

“Водночас важливо продовжити економно споживати електроенергію зранку й увечері, аби запобігти відключенням. Це стосується не тільки населення, але і бізнесу. Вчора українці у вечірні години знизили споживання на 5,4%, порівняно з попереднім днем. Це і є наша відповідь ворогу і так потрібно продовжувати! Особливо варто відмітити Чернівецьку, Хмельницьку, Полтавську та Сумську області, де було найбільше зниження споживання”, – констатував голова Уряду.

Доповнення

Радник міністра з питань енергетики Олександр Харченко повідомив, що Україна наразі не потребує імпорту електроенергії з Європи. Якщо українці будуть ефективно економити споживання електрики, то державі вдастсься відмовитись від примусових відключень.

Українські Національні Новини

Політика