skorochennya-derzhborgu-do-55-vvp-mozhlive-lishe-za-rakhunok-ekonomichnogo-zrostannya-ekspert

Скорочення держборгу до 55% ВВП можливе лише за рахунок економічного зростання - експерт

 • 18869 переглядiв

Макропоказники у трирічній бюджетній резолюції є нереалістичними, зазначив експерт

КИЇВ. 15 червня. УНН. Закладене в затвердженій урядом бюджетній резолюції на 2018-2020 роки зниження державного боргу до 55% ВВП відбуватиметься за рахунок економічного зростання. Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспонденту УНН висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

За словами А.Новака, прогнозні показники росту ВВП, які в уряді хочуть поєднати із зменшенням державного боргу, "в принципі неможливо, бо державний борг, кредити, це є одне з джерел росту, безумовно, при умові, що вони ефективно використовуються".

"Якщо ж велику частину ресурсу витрачають на покриття боргу, таке серйозне його зменшення, яке вони прогнозують, це (відбуватиметься - ред) за рахунок росту", - зазначив він.

Загалом А.Новак оцінив закладені у бюджетну резолюцію показники як нереалістичні.

"Те, що вони зараз подали – лише кілька макропоказників. Цифри взяті, можна не сумніватися, зі стелі, адже там цифри навіть без десятих. Можна не сумніватися, що це дуже умовні і дуже віртуальні цифри. При цьому не зазначили прогноз курсу гривні, від якого дуже багато залежить", - зауважив експерт.

При цьому він зазначив, що довгострокове планування притаманне країнам зі стабільним економічним розвитком, а не кризовим країнам.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, 14 червня уряд затвердив проект бюджетної резолюції 2018-2020 року.

За словами міністра фінансів України Олександра Данилюка, відповідно до проекту трирічної бюджетної резолюції, планується зростання ВВП на рівні 3% у 2018-му, 4% у 2019-му та 5% - у 2020 році, зменшення інфляції очікується до 5% у 2020 році.
Планується зниження протягом 2018-2020 років рівня державного боргу з 66,8% ВВП до 55% у 2020 році, зменшення дефіциту бюджету з 3% до 2%.

Додамо, що уряд схвалив проект бюджетної резолюції, передбачивши триденний термін для її допрацювати й узгодження. Після того документ буде переданий до Верховної Ради України.

Українські Національні Новини

Економіка