spravzhnya-vesna-u-stolichnomu-botsadu-roztsvili-azaliyi-ta-kameliyi

Справжня весна: у столичному ботсаду розцвіли азалії та камелії

 • 55951 переглядiв

КИЇВ. 3 березня. УНН. У Київському ботанічному саду імені М.Гришка розцвіли азалії та камелії, передає кореспондент УНН.

“На кожній азалії квітне до 500 квіток. Тут є різні сорти: ранньоквітучі, середньоквітучі і пізньоквітучі, тому у цьому залі 1,5 місяці не перестають цвісти квіти. Кожен кущ цвіте близько трьох тижнів. Говорять, що це рослини ельфів. Якщо подивитися на квітку, то вона схожа на спідничку ельфів”, - розповіла працівник ботанічного саду Ірина Марчук.

За її словами, перші азалії з’явилися в ботсаду імені М.Гришка 1946 року – їх привезли з Німеччини. Привіз їх до саду той самий М.Гришко ім’я якого носить ботанічний сад. Далі з рослинами працювали вже вітчизняні селекціонери, які згодом створили понад 20 нових сортів азалії індійської.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші сакури зацвіли у Японії

Рослина є досить вибагливою, і для нормального розвитку та цвітіння потрібні особливі умови. Вона почувається комфортно, коли в приміщенні відносно прохолодно й волого, оскільки її японські предки зростали на берегах стрімких гірських річок. Крім того, у ґрунті, на якому вирощуються азалії, необхідно постійно підтримувати досить високий рівень кислотності.

Окрім того, в оранжереї квітнуть і камелії, які потребують, по суті, таких само умов, як і азалії. Камелії належать до родини чайних рослин – з них навіть можна заварювати напої, які мають, однак, не дуже високі смакові якості. Слід зазначити, що в ХІХ ст. камелії цінувалися завдяки красивим декоративним суцвіттям: одна квітка могла коштувати стільки ж, скільки й вишукана каблучка з діамантом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші магнолії в одному зі столичних ботсадів - аерозйомка

“Камелія зовнішньо схожа на троянду, але не має шипів. І її квіти практично не пахнуть. В Японії ці квіти традиційно саджають біля монастирів і храмів та багатих будинків. Камелію довго не привозили до Європи, а коли привезли, то це була дуже дорога квітка”, - зазначила І.Марчук.

В оранжереї свого часу розквітнути також чекають орхідеї, кактуси та плодові тропічні дерева.

Українські Національні Новини

Мультимедіа