ssha-skhvalyly-peredachu-ukraini-22-norvezkykh-f-16

США схвалили передачу Україні 22 норвезьких F-16

 • 28501 переглядiв

США дали "зелене світло" на передачу Україні 22 норвезьких винищувачів F-16 разом з двигунами, допоміжними матеріалами, запасними частинами та іншим необхідним обладнанням.

Влада США погодила відправку 22 норвезьких літаків F-16 в Україну, а також двигунів, допоміжних матеріалів, тренажерів, запасних частин та іншого необхідного обладнання. Про це УНН повідомляє із посиланням на Nettavisen.

Деталі

Як повідомляється, влада США нещодавно схвалила передачу Україні 65 винищувачів F-16 з Нідерландів, Данії та Норвегії. Хоча США не будуть самі передавати літаки, американська влада має схвалити передачу. Це частина угоди, яку США уклали з країнами, що купили F-16 та інші системи озброєння. 

Норвегія отримала дозвіл на передачу 22 літаків F-16, а також двигунів, допоміжних матеріалів, тренажерів, запасних частин та іншого необхідного обладнання.

Втім зазначається, що не йдеться про 22 повністю готових до експлуатації літаки F-16. Кілька з 22 літаків не обов'язково придатні до польотів, але все ж таки можуть бути корисними Україні, наприклад, як запасні частини.

Норвегія збільшить витрати на оборону майже вдвічі, через загрозу з боку росії05.04.24, 16:39 • [views_0]

У грудні 2021 року було оголошено, що Норвегія уклала угоду про продаж 12 норвезьких F-16 американській компанії Draken International. Ці літаки придатні до польотів і все ще перебувають у Норвегії.

Як пише видання, судячи з усього, угоду про продаж з Draken International не завершено, і літаки, які повинні були використовуватися для навчання в США, замість цього будуть застосовуватися для захисту повітряного простору України.

Тому Nettavisen припускає, що 12 із 22 літаків, схвалених для передачі Україні, повністю готові до експлуатації. 

Доповнення

В Данії та США українські пілоти знаходяться на завершальних етапах навчання для керування винищувачами F-16.

В Україні проходить підготовка і адаптація аеродромів до прийому F-16.

The New York Times повідомляв, що до літа цього року 12 українських пілотів будуть готові літати на винищувачах F-16 після 10 місяців навчання в Данії, Великій Британії та США. Але до моменту повернення пілотів в Україну буде доставлено лише шість F-16 із приблизно 45 винищувачів.