struktura-svitovoho-naselennia-zminiuietsia-cherez-padinnia-narodzhuvanosti-ukraina-sered-autsaideriv-shcho-dali

Структура світового населення змінюється через падіння народжуваності: Україна серед аутсайдерів. Що далі?

 • 697807 переглядiв

Україна потрапляє до числа країн із найнижчим коефіцієнтом народжуваності.

Світ наближається до майбутнього з низькою народжуваністю. До 2050 року понад три чверті (155 із 204) країн не матимуть достатньо високого рівня народжуваності, щоб підтримувати чисельність населення протягом тривалого часу. Про це йдеться в дослідженні Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME). УНН розбирався в демографічних тенденціях і ситуації в Україні.

Дослідники стверджують, що до 2100 року цифра країн, де рівень народжуваності не зможе підтримувати чисельність населення збільшиться до 97% країн (198 із 204). 

"Бебі-бум" і "бебі-крах" розділять світ 

Дослідники прогнозують, що світ зіштовхнеться з двома протилежними тенденціями: з "бебі-крахом" у розвинених країнах та "бебі-бумом" у країнах із низьким рівнем життя. Аналітики прогнозують, що кількість народжень у світі майже подвоїться в регіонах із низькими доходами: з 18% 2021 року до 35% 2100 року; і в країнах Африки на південь від Сахари до 2100 року на планеті народжуватиметься кожна друга дитина.

У 2021 році 29% дітей у світі народилися в країнах Африки на південь від Сахари. За прогнозами, до 2100 року цей показник збільшиться до більш ніж половини (54%) усіх дітей.

Сумарний коефіцієнт народжуваності 

Коефіцієнт фертильності або сумарний коефіцієнт народжуваності (СКН), тобто кількість народжень в однієї жінки, знижується вже давно.

За останні 70 років глобальний цей показник скоротився більш ніж удвічі: приблизно з п'яти дітей на кожну жінку 1950 року до 2,2 дитини 2021 року (за деякими даними він становив 2,5).

Для відтворення населення цей показник має бути не нижчим за коефіцієнт 2,1. Уже 2021 року він був нижчим у більш ніж в половині всіх країн і територій - 110 і 204. Особливо низький рівень народжуваності у Південної Кореї та Гонконгу. Дослідники IHME також відносять до країн з винятково низьким коефіцієнтом народжуваності Сербію, де цей показник нижчий за 1,1 дитини на кожну жінку.

Але в багатьох країнах Африки на південь від Сахари рівень народжуваності залишається високим - СКН у регіоні майже вдвічі перевищує середньосвітовий показник: чотири дитини на одну жінку 2021 року. У Чаді СКН, що становить сім народжень, є найвищим у світі.

Прогнозується, що в найближчі десятиліття глобальна народжуваність знизиться ще більше, сягнувши СКН близько 1,8 у 2050 році та 1,6 у 2100 році, що значно нижче рівня відтворення. Очікується, що до 2100 року тільки в шести з 204 країн і територій (Самоа, Сомалі, Тонга, Нігер, Чад і Таджикистан) рівень народжуваності перевищить 2,1 народження на одну жінку. У 13 країнах, включно з Бутаном, Бангладеш, Непалом і Саудівською Аравією, прогнозується, що цей показник навіть впаде нижче однієї дитини на одну жінку.  

Прогнозується, що СКН у Західній Європі становитиме 1,44 у 2050 році та знизиться до 1,37 у 2100 році, при цьому в Ізраїлі, Ісландії, Данії, Франції та Німеччині очікують на найвищий рівень народжуваності - від 2,09 до 1,40 наприкінці століття. Прогнозується, що в решті частини Європи і деяких частинах Азії показники будуть набагато нижчими.

Більша частина світу переходить до природного зменшення населення (коли кількість смертей перевищує кількість живонароджених). За прогнозами, тільки в 26 країнах населення в 2100 році зростатиме, оскільки кількість живонароджень і далі перевищуватиме кількість смертей, включно з Анголою, Замбією та Угандою.

15.02.2024, 17:13 • [views_0]

Ситуація в Україні

Коефіцієнт народжуваності в Україні ніколи не був високим. За роки досліджень найвищий коефіцієнт народжуваності було зафіксовано 1991 року - 1,77. Як бачимо він навряд чи наближався до оптимального показника 2,1 необхідного для зміни поколінь. Далі показник знижувався ще більше. У 2001 році показник становив 1,08. У 2002 було зафіксовано зростання до коефіцієнта 1,1. З деякими коливаннями зростання СКН тривало до 2015 року і на піку сягало 1,51. Однак до 2021 року СКН знизився до 1,16, а у 2022 році ситуація погіршилася ще значніше і показник впав нижче 1 - до 0,9. 

За прогнозами дослідників з Institute for Health Metrics and Evaluation до 2050 року Україна увійде до десятки країн з найнижчим СКН - він становитиме 1,01. Ще нижчими будуть тільки показники в таких країнах як Південна Корея (0,82), Пуерто-Ріко (0,84) і Тайвань (0,9), у Сербії ж прогнозується СКН, аналогічний показнику нашої країни - 1,01. 

Складну демографічну ситуацію в Україні погіршує повномасштабна війна. За даними Державної служби статистики чисельність населення України на початок 2022 року становила трохи більше ніж 40,9 млн осіб. Однак за даними Українського інституту майбутнього станом на 2023 рік фактичне населення України становило вже 29 млн осіб.   

Таке скорочення населення спричинене загибеллю наших громадян у війні, а також вимушеною міграцією. Слід зазначити, що серед мігрантів переважають діти та жінки, значна частина з яких дітородного віку.

"Дітей приблизно до 40% - від 30 до 40% там залежить від країни. Ще десь 20% - це чоловіки різного віку і різного ступеня здоров'я. А решта - це жінки", - каже демограф Елла Лібанова.

04.01.2024, 01:05 • [views_0]

У відповідь на таку ситуацію уряд розробляє Стратегію демографічного розвитку на період до 2033 року, яку планують затвердити в третьому кварталі 2024 року.

"Серед стратегічних цілей демографічного розвитку країни: підвищення рівня народжуваності, підтримка сім'ї, зменшення передчасної смертності, забезпечення міграційного приросту населення, економічна самостійність і підвищення добробуту громадян, розвиток можливостей для якісного життя", - заявили у Мінсоцполітики. 

28.01.2024, 02:50 • [views_0]

Але, як кажуть демографи, навіть за умови, якщо Україні вдасться підвищити СКН, про "бебі-бум" мови йти не може - максимум це досягнення СКН на рівні, необхідному для відтворення поколінь, - 2,1.

Але влада вважає, що необхідно більше. Днями глава уряду Денис Шмигаль зробив заяву про те, скільки дітей має бути в кожній українській родині.

"Загалом у кожній українській сім'ї має бути щонайменше троє дітей для того, щоб Україна мала чудові майбутні перспективи", - сказав прем'єр-міністр, додавши, що держава підтримуватиме молоді сім'ї, хоча в умовах війни кожна гривня йде на забезпечення оборони, а підтримка народжуваності є питанням, що вимагає опрацювання з точки зору джерел фінансування.

Але чи буде підтримки від держави достатньо для підвищення СКН? Директор з досліджень Demographic Intelligence Лайман Стоун стверджує про те, що народжуваність має тенденцію підвищуватися під час і після війни в країнах з низьким рівнем доходу, тоді як у країнах із середнім рівнем доходу, як Україна, навпаки - народжуваність знижується. І реальність підтверджує це твердження дослідника. 

Влада розуміє, що з такими темпами зниження населення держава зіткнеться з безліччю проблем після закінчення війни. Виходом можуть стати мігранти. За прогнозами озвученими на Форумі про розвиток і майбутнє людського капіталу України до 2032 року Україні необхідно залучити до 4,5 млн осіб додаткової робочої сили. На думку Елли Лібанової, щоб відбудовувати країну й утримати рівень населення на показнику в 30 мільйонів, нам щороку необхідно залучатиь 300 тисяч мігрантів. А це означає неминучі зміни в культурному ландшафті суспільства, що стане серйозним викликом для держави.

Олена Архіпова

Суспільство