sud-po-kiyevo-pecherskiy-lavri-vidbudetsya-nastupnogo-tizhnya-ministr

Суд по Києво-Печерській Лаврі відбудеться наступного тижня - міністр

 • 1156930 переглядiв

КИЇВ. 22 квітня. УНН. Наступного тижня Господарський суд Києва повторно розгляне позов національного заповідника "Києво-Печерська лавра" стосовно усунення перешкоди від УПЦ МП щодо передачі майна державі. У міністерстві очікують на позитивне рішення суду, повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі національного телемарафону, передає УНН.

Цитата

"Наступного тижня має бути повторний розгляд цього питання в Київському господарському суді. Мова йде про те, щоб перешкоджання доступу державної комісії до цих об'єктів було припинено. Якщо рішення суду буде позитивним, на що ми сподіваємося, то в роботу йдуть судові виконавці", - повідомив Ткаченко.

Деталі

Він зауважив, що у міністерстві "сподіваються на добру волю та розуміння" представників УПЦ МП, які зараз незаконно знаходяться на території Нижньої Лаври.

"Вони прийдуть до тями, і ми почнемо нормальну співпрацю, і держава зможе розібратися з тим майном, яке знаходиться там", - сказав міністр.

Відповідаючи на запитання, якщо представники УПЦ МП продовжать перешкоджати комісії МКІП, Ткаченко підкреслив: "Судові виконавці мають приступити до своєї роботи".

Також міністр розповів, що наразі комісія оглянула кілька приміщень, "куди був можливим доступ". Він зауважив, що наразі головним є те, що робота триває, і продовжиться наступного тижня.

"Є певні плани... Очевидно, що після того, як правоохоронці почали діяти проти митрополита Павла і порушників громадського спокою, ситуація змінюється, і ми сподіваємося на те, що надалі вона буде відбуватися у більш цивілізований спосіб", - поінформував Ткаченко.

Нагадаємо

За даними МКІП, 29 березня УПЦ МП мала звільнити будівлі Києво-Печерської Лаври. Як повідомили у міністерстві, договір користування Києво-Печерською Лаврою розривається з 29 березня 2023 року, і це стосується усіх приміщень, які орендувала УПЦ МП в Лаврі.

30 березня у Лаврі повинна була почати роботу комісія МКІП з приймання-передачі державного майна національного заповідника "Києво-Печерська Лавра". Але 30 та 31 березня комісію до Лаври не пустили. Поліція відкрила провадження через перешкоджання роботі комісії.

31 березня заповідник "Києво-Печерська лавра" звернувся до суду і попросив зобов'язати Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру (чоловічий монастир) Української Православної Церкви усунути перешкоди для передачі майна Лаври законному власнику - державі.

Комісія МКІП розпочала роботу в Лаврі лише приблизно тиждень тому, 12 квітня, і її представники були вражені наслідками користування святинею представниками УПЦ МП, попросили відкриття провадження. Провадження відкрили.

Комісія МКІП з приймання-передачі державного майна національного заповідника "Києво-Печерська Лавра" 21 квітня оглянула в Лаврі ще дві пам'ятки, де виявили порушення, після цього представники заповідника опечатали корпус.

Огляд приміщень Комісією час від часу супроводжується штовханиною та перешкоджанням роботі Комісії за участю невідомих осіб.

Українські Національні Новини

Суспільство