sud-v-gaazi-svoyim-rishennya-mozhe-nepryamo-viznati-fakt-rosiyskoyi-agresiyi-ekspert

Суд в Гаазі своїм рішення може непрямо визнати факт російської агресії – експерт

 • 16013 переглядiв

КИЇВ. 11 березня. УНН. Визнання Міжнародним судом ООН в Гаазі порушення міжнародних конвенцій стане непрямим фактом визнання російської агресії в Україні. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив політичний експерт Володимир Фесенко.

За словами В.Фесенка, зараз нема судової інстанції і нема такого міжнародного правового акту, за яким можна було б визнати провину Росії.

"Україна звернулась до міжнародного суду і поки очікується лише проміжне, попереднє рішення. Максимум, що можливо — це звернення суду, або заклик суду до Росії припинити на час розгляду відповідні порушення, наприклад, постачання зброї, репресії проти кримських татар і.т.д. Але для нас важливе інше. У перспективі, ми сподіваємось, що якщо суд визнає порушення цих конвенцій з боку Росії, це означатиме, що сам факт цих порушень, наприклад порушення прав кримських татар, етнічних українців на території Криму, є наслідком захоплення Криму Росією. Хай непрямо, через порушення міжнародних конвенцій, але буде визнаватися сам факт російської агресії і порушення територіальної цілісності України. Тобто, крім порушення самих конвенцій, що саме по собі є серйозним фактом порушення міжнародного права, буде також визнаватись, що ці порушення є наслідком грубого порушення територіальної цілісності України і агресії проти України”, — зазначив експерт.

Разом з тим, він додав, що має сумніви, що Росія дослухається до заклику міжнародного суду і припинить порушення.

“Чи буде Росія це виконувати? Тут у мене є сумніви”, — додав В.Фесенко.

Раніше міністр юстиції Павло Петренко заявив, що наступним етапом у Гаазі буде кримінальний суд над В.Путіним та його оточенням.

Нагадаємо, 6 березня Міжнародний суд ООН в Гаазі розпочав попередні слухання щодо позову України до РФ, поданого МЗС України 16 січня 2017 року.

Як повідомляв УНН, 16 січня Україна подала позов до Міжнародного суду ООН з метою притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації протягом її незаконної агресії проти України. Позов подано в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Також нагадаємо, у МЗС Росії заявили, що РФ має намір використовувати доступні засоби правового захисту у зв’язку з позовом України до Міжнародного суду ООН.

Українські Національні Новини

Політика