susidy-po-pivnichnomu-moriu-zabezpechat-standart-bezpeky-pidvodnoi-infrastruktury-shcho-peredbachaie-uhoda-pro-zakhyst-vid-inozemnykh-dyversii

Сусіди по Північному морю забезпечать стандарт безпеки підводної інфраструктури: що передбачає угода про захист від іноземних диверсій

 • 22031 переглядiв

Шість країн Північного моря підписали угоду про забезпечення єдиних стандартів безпеки для захисту критично важливої підводної інфраструктури, такої як енергетичні трубопроводи і кабелі, від іноземних диверсій і нападів.

В угоді про безпеку та захист критично важливої підводної інфраструктури від іноземних диверсій і нападів, яку підписали шість країн, що межують з Північним морем, йдеться про єдині рівні безпеки морської та підводної інфраструктури. Про це УНН пише з посиланням на Politico.

Деталі

Угода, яку підписали Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Велика Британія і Данія, спрямована на посилення співпраці для захисту енергетичної інфраструктури і підвищення безпеки в регіоні.

Північне море є рушійною силою європейських амбіцій у сфері відновлюваної енергетики та нульових викидів, що сприяє зміцненню енергетичної безпеки на континенті. Тому дуже важливо, щоб ми захищали тут критично важливу енергетичну інфраструктуру зараз і в майбутньому

- сказав Ендрю Боуї, британський міністр з питань ядерної енергетики та відновлюваних джерел енергії.

Міністерство клімату, енергетики та комунальних послуг Данії заявило, що Північне море стає центром критичної інфраструктури, з'єднуючи європейські країни за допомогою силових кабелів, газових труб і телекомунікаційних ліній.

"Це означає, що зростає транскордонна взаємозалежність, а разом з нею збільшується ризик саботажу і небажаної уваги з боку вороже налаштованих суб'єктів", - заявили в міністерстві.

Як повідомили у данському міністерстві, в рамках нової угоди про безпеку в Північному морі північноєвропейські країни переглянуть поточні заходи захисту і безпеки, обмінюватимуться інформацією і знаннями, а також повідомлятимуть відповідну інформацію на оперативному рівні. Угода зосереджена переважно на "стійкості і запобіганні" і доповнює роботу НАТО, йдеться в заяві Норвегії.

Бельгійський міністр юстиції та Північного моря Пол Ван Тігчельт заявив, що нова угода забезпечить "однаковий рівень безпеки морської та підводної інфраструктури через кордони, а не різний рівень безпеки від країни до країни".

Контекст

Видання пише, що європейські країни стали все більш напружено ставитися до вразливості своєї підводної інфраструктури після вибухів на "Північному потоці" у 2022 році, коли два газопроводи, що з'єднують росію з Німеччиною в Балтійському морі, були пошкоджені в результаті кількох вибухів.

У жовтні 2023 року газопровід, що з'єднує Фінляндію та Естонію в Балтійському морі, був пошкоджений в іншому інциденті, який викликав додаткову тривогу щодо підводних диверсій і гібридних атак.

Швеція закриває розслідування вибухів на газопроводі "Північний потік": що відомо 07.02.24, 12:50 • [views_0]