takykh-ne-znakhodyly-100-rokiv-unikalnu-rizblenu-plytu-chasiv-kyivskoi-rusi-namahalysia-nezakonno-prodaty-na-auktsioni-v-interneti

Таких не знаходили 100 років: унікальну різблену плиту часів Київської Русі намагалися незаконно продати на аукціоні в інтернеті

 • 26099 переглядiв

На Волині на інтернет-аукціоні намагалися незаконно продати унікальну різьблену кам'яну плиту часів Київської Русі із зображенням "Святого воїна", але пам'ятку вилучили і передадуть до Національного музею історії України.

На Волині через інтернет-аукціоні намагалися продати унікальну історичну пам’ятку часів Київської Русі. Про це УНН пише з посиланням на Офіс Генерального прокурора.

Деталі

У Волинській області після проведенного слідства прокуратура віднайшла унікальну пам'ятку – вирізьблену кам’яну плиту Х-ХІІІ ст. із зображенням "Святого воїна" періоду Київської Русі. Історичну пам'ятку намагалися незаконно продати на інтернет-аукціоні.

Добре збережена кам’яна плита із зображенням "Святого воїна", ймовірно, Святого Дмитра, могла бути окрасою одного із храмів Галицько-Волинського князівства. За словами генерального директора Національного музею історії України, доктора історичних наук Федора Андрощука, пам’яток такого рівня не знаходили в нашій країні впродовж останнього століття.

Унікальну знахідку передадуть до Національного музею історії України на зберігання та проведення дослідження. У подальшому її залишать у музеї.

Хто саме намагався продати плиту ще не встановлено, але досудове розслідування триває. Кримінальне провадження відкрито за фактом незаконного привласнення особою знайденого чи такого, що випадково опинилося у неї, чужого майна або скарбу, які мають особливу історичну, наукову, художню чи культурну цінність (ч. 1 ст. 193 КК України).

Збув на аукціоні скарб вартістю понад пів мільйона гривень: "чорному археологу" повідомлено про підозру10.08.23, 14:21 • [views_332880]

Анастасія Рябоконь

Культура