teper-rishennia-za-parlamentom-konstytutsiinyi-sud-moldovy-skhvalyv-referendum-pro-vstup-do-yes

Тепер рішення за парламентом: Конституційний суд Молдови схвалив референдум про вступ до ЄС

 • 18855 переглядiв

Конституційний суд Молдови схвалив проведення референдуму щодо вступу до ЄС 20 жовтня, що відкриває шлях до можливих конституційних змін, які відображатимуть європейську ідентичність країни та її інтеграційний шлях.

Конституційний суд Молдови у вівторок, 16 квітня, оголосив позитивний висновок на запит депутатів партії влади "Дія та солідарність" (PAS) про проведення референдуму про вступ до ЄС. Про це пише УНН з посиланням на NewsMaker.

Деталі 

Зазначається, що в запиті вказана дата проведення референдуму про вступ до ЄС 20 жовтня. Тепер остаточне рішення про проведення референдуму має затвердити парламент країни.

Згідно з референдумом, якщо жителі Молдови проголосують за вступ до ЄС, то до Конституції внесуть кілька поправок. У преамбулі Конституції з'явиться згадка про європейську ідентичність і про незворотність Європейського шляху розвитку Молдови.

Також у Конституції з'явиться окрема стаття "Європейська інтеграція". У ній вкажуть, що Молдова приєднується до договорів про створення ЄС і до актів, що переглядають установчі договори ЄС.

Після приєднання до цих договорів і актів вони матимуть пріоритет перед національними законами.

Нагадаємо

Посол Молдови при ЄС розраховує, що Кишинів може розпочати переговори про вступ до Європейського Союзу до кінця червня 2024 року, просуваючись у процесі вступу швидше, ніж країни Західних Балкан.

До кінця 2024 року Молдова вийде з усіх угод, підписаних у рамках СНД21.12.23, 11:54 • [views_0]

Володимир Омельченко

Новини Світу