tsina-nafty-brent-dosiahla-kilkamisiachnoho-maksymumu-perevyshchyla-86-dol-za-barel

Ціна нафти Brent досягла кількамісячного максимуму: перевищила 86 дол. за барель

 • 24184 переглядiв

Ф'ючерси на нафту Brent з поставкою в травні на ICE перевищили 86 доларів за барель, досягнувши нових максимумів.

Ціна на нафту Brent з поставкою у травні на платформі ICE сьогодні під час торгів перевищила позначку у 86 дол. за барель, пише УНН.

Деталі

Як вказує агенція Quantum Commodity Intelligence, ф'ючерси на нафту в перші години європейських торгів у понеділок розпочали тиждень на твердій основі, було зафіксовано нові чотиримісячні максимуми після публікації економічних даних Китаю. Ф'ючерси на нафту Brent на ICE на 24 травня торгувалися на рівні $86,20 за барель о 8:50 за Грінвічем (10:50 за Києвом). У той же час на NYMEX нафта WTI на 24 квітня торгувалася на рівні $81,99 за барель.

"Нафта WTI та Brent досягли чотиримісячних максимумів після того, як МЕА змінило свій прогноз попиту та пропозиції на 2024 рік на дефіцит на тлі очікуваного тривалого періоду скорочення видобутку з боку ОПЕК+", - прокоментував аналітик Saxo Bank Оле Хансен.

Ціни на нафту також зросли на азіатських торгах у понеділок, збільшивши зростання порівняно з минулим тижнем майже на 4% на тлі думки, що пропозиція скорочується, а ризики посилюються подальшими атаками на російські НПЗ, вказує Reuters.

Аналіз агентства Reuters показав, що у першому кварталі внаслідок атак зупинилося близько 7% російських нафтопереробних потужностей. Нафтопереробні комплекси переробляють та експортують сорти нафти на кілька ринків, включаючи Китай та Індію.

На Близькому Сході прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху підтвердив у неділю, що він продовжить реалізацію планів наступу в анклав Рафах у секторі Газа, попри тиск з боку союзників Ізраїлю. Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що цей крок зробить регіональний мир "дуже важким".

Цього тижня інвестори також стежать за підсумками дводенного засідання Федеральної резервної системи США, яке закінчується у середу. Це внесе більше ясності у терміни зниження відсоткових ставок, зазначив у замітці Тоні Сікамор, ринковий аналітик IG. ФРС, швидше за все, збереже ставки без змін цього місяця, натомість можливість зниження відсоткових ставок на червневому засіданні "тепер є підкиданням монети", сказав Сікамор, якого цитує Reuters.

Нижчі відсоткові ставки стимулюватимуть попит у США, найбільшому споживачі нафти у світі, що підтримає ціни на нафту, вказує видання.

Доповнення

Обидві марки продемонстрували зростання минулого тижня, попри падіння в п'ятницю. Більшість минулого місяця нафта коливалася в певному діапазоні, але в четвер оптимістичний звіт Міжнародного енергетичного агентства про попит призвів до зростання цін до найвищого рівня з листопада, вказує видання.

Агентство зміцнило свої прогнози попиту вчетверте з листопада, на тлі того, як атаки хуситів у Червоному морі змусили танкери з сирою нафтою та паливом змінювати курс, що призвело до скорочення запасів нафти, доступних для споживачів. Вперше МЕА також спрогнозувало цього року невеликий дефіцит пропозиції замість профіциту.

Попит на паливо у США також підтримав ціни, оскільки нафтопереробні заводи завершили деякі проекти, зазначає видання.

На момент закриття торгів у п'ятницю ф'ючерси на Brent та WTI у 2024 році, як повідомляється, зросли на 11% та 13% відповідно.

18.03.24, 04:00 • [views_0]