tsyfrovi-antykoruptsiini-reformy-konhresmeny-ssha-oznaiomylys-z-uspikhamy-tsyfrovizatsii-v-ukraini

Цифрові антикорупційні реформи: конгресмени США ознайомились з успіхами цифровізації в Україні

 • 20601 переглядiв

Міністерство цифрової трансформації зустрілося з конгресменами США та USAID, щоб обговорити цифрові антикорупційні реформи, включаючи діджиталізацію будівництва, послуги для моряків, моніторинг цільового використання коштів, а також запуск таких проектів, як розмитнення автомобілів у системі "Дія", eAcquis для обігу алкоголю та тютюну, електронний нотаріат та електронний суд для підвищення прозорості та ефективності.

Очільник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров разом з Олексієм Вискубом і Валерією Іонан провів зустріч з двопартійною делегацією конгресменів та главою Місії USAID Ukraine Джеймсом Хоупом. Говорили про Цифрові антикорупційні реформи. Про це повідомили у Мінцифрі, передає УНН.

За підтримки проєкту USAID — TAPAS упроваджуємо цифрові антикорупційні реформи, зокрема, цифровізацію будівельної сфери, послуг для моряків, які вже економлять Україні мільярди гривень щороку. 

– розповіли у Мінцифрі.

Деталі

У Мінцифрі відзначили, що нині цифрові інструменти активно використовуються й для моніторингу цільового використання коштів американських партнерів.

Цьогоріч уже провели опитування в Дії для держслужбовців, які у 2022–2023 роках отримували зарплату за рахунок Direct Budget Support. Зараз готуємося до запуску наступного етапу опитування, щоб підвищувати прозорість використання бюджетних і донорських коштів. 

- зауважили у Мінцифрі.

На зустрічі чиновники предметно обговорили проєкти, що фінансує Місія USAID в Україні по треку цифровізації.

🔸 розмитнення авто в Дії — що прибере людський фактор з процесу визначення митної вартості авто. Очікуємо на голосування від Парламенту.

🔸 еАкциз — який створить систему обігу алкоголю й тютюну та впроваджуємо електронні акцизні марки. Нещодавно розробили технічні вимоги для цієї системи. 

🔸 єНотаріат — цифровізація торкнулась й однієї з найбільш консервативних сфер. Вже запустили перший етап масштабного проєкту Нота, над яким працювали Мін’юст та Нотаріальна палата України.

🔸 електронний суд — частина Державної антикорупційної програми. Впровадження цієї системи допоможе мінімізувати корупційні ризики та зробити судову сферу більш прозорою й ефективною. Зараз проводиться функціональна перевірка судової системи.

У Мінцифрі запевнили, що співпрацю з партнерами по треку цифровізації продовжать й надалі, аби робота Уряду стала більш прозорою, і це зміцнило довіру союзників до України.