u-2017-rotsi-kurka-stala-myasnim-produktom-no1-v-ukrayini

У 2017 році курка стала м'ясним продуктом №1 в Україні

 • 20109 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. У 2017 році курка стала найбільш затребуваним м'ясним продуктом в Україні. Про це в коментарі УНН повідомив економічний експерт Павло Мороз.

Багато в чому це пояснюється різким стрибком цін на інші види м'яса в останні кілька років, таких як свинина і яловичина, і переорієнтацією українців на більш доступне м'ясо курки, пояснив він.

"Ціни на м'ясні продукти в Україні багато в чому залежать від державної політики. 2017 рік - яскравий приклад того, як правильна державна підтримка здатна стабілізувати споживчий ринок. На тлі несприятливих явищ у сфері тваринництва, зокрема африканської чуми свиней, зменшення поголів'я худоби і так далі, виробники курки вперше за довгий час відчували себе більш-менш комфортно. Так звані дотації сприяли утриманню цін на курку від різкого стрибка. Більш того, в кінці року вартість курки навіть дещо знизилася", - розповів П.Мороз.

Однак 2018 рік уже не буде таким оптимістичним. Держава позбавила виробників тваринництва суттєвої державної підтримки, а це значить, що зростання цін на неї неминуче, повідомив експерт.

"Але навіть при зростанні цін курка ще довго буде залишатися національним продуктом №1 в країні. По-перше, на тлі інших видів м'яса вона як і раніше буде найбільш доступною на ринку, по-друге, продукти птахівництва - це найякісніший і найдоступніший білок в раціоні українського споживача. А з огляду на модні тенденції на здорове харчування, попит на низькокалорійну курку точно не зменшитися", - сказав П.Мороз.

Разом з тим експерт попередив, що нерентабельне виробництво вітчизняної свинини і яловичини може залучити імпортний продукт. При чому імпортне м'ясо точно буде або низькоякісним, або дорогим для масового українського споживача. І тоді, знову-таки, українець стане перед вибором, що йому споживати: неякісне, але дороге закордонне м'ясо або вітчизняне і доступне м'ясо курки.

"Зараз дуже важливо захистити внутрішній продуктовий ринок від зовнішньої експансії і прогнозованою державною політикою забезпечити споживача якісними вітчизняними продуктами харчування. Від цього буде залежати і продуктова безпека країни, і наповнення бюджету, і наявність робочих місць, і соціальна стабільність", - розповів П.Мороз.

Про те, що курка стала м'ясним продуктом №1, в країні свідчать також останні дані Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

"За підрахунками вчених Інституту аграрної економіки, на відміну від інших сільськогосподарських тварин поголів'я домашньої птиці в 2017 році не зменшилося порівняно з рівнем 2016 року. У 2017 році тільки обсяг вирощування птиці в сільгосппідприємствах мав позитивну динаміку + 4,7% проти 2016 року", - повідомив завідувач Інституту Леонід Тулуш.

Українські Національні Новини

Економіка