u-derzhprodspozhivsluzhbi-ne-pidtverdili-masove-vikoristannya-antibiotikiv-u-myasniy-produktsiyi

У Держпродспоживслужбі не підтвердили масове використання антибіотиків у м'ясній продукції

 • 16495 переглядiв

КИЇВ. 24 травня. УНН. Заявляти про використання антибіотиків у продуктах харчування можна лише на підставі лабораторних досліджень. Про це у коментарі УНН розповів очільник Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

"Давати оцінки щодо наявності антибіотиків у будь-якій продукції, в тому числі і в тваринницькій, без попередніх лабораторних досліджень не можна. Справа у тому, що по багатьох видам тваринницької продукції використання антибіотиків не заборонено, адже організм тварини, як і організм людини, по багатьох хворобах потребує антибіотиків. Якщо виробник дотримується так званої культури використання антибіотиків - їх залишкова кількість не перевищує допустимих норм", - пояснив Лапа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лабораторні дослідження підтвердили відсутність антибіотиків в українській курятині

Держпродспоживслужба контролює вміст антибіотиків у продукції тваринницького походження на постійній основі, наголосив Лапа.

"У нас діє державна програма моніторингу антибіотиків. За нашими дослідженнями є певна кількість невідповідностей, але вона дуже не суттєва. На додаток до цього - наша продукція експортується в десятки країн світу - і там точно так само її перевіряють. Тому, мені здається що заяви про масове використання антибіотиків у тваринницькій продукції - це не більше, аніж не кваліфіковані коментарі", - зазначив він.

Нагадаємо, у березні поточного року контроль якості української курятини перевіряла Місія Генерального директорату Європейської Комісії з питань охорони здоров'я та безпечності харчових продуктів (DG SANTE).

Перевірку системи державного контролю проводили на ТОВ "Вінницька птахофабрика", ПрАТ "Миронівська птахофабрика", Миронівський м'ясопереробний завод "Легко" - усіх компаніях агрохолдингу “Миронівський хлібопродукт”, який є одним з найбільших виробників курятини у Європі та найбільшим українським експортером цієї продукції в країни ЄС. За результатами дослідження, Єврокомісія надала висновок про відповідність курятини “МХП” міжнародним стандартам FSSC 22000, ISO 22000 та BRC Food.

Українські Національні Новини

Суспільство