u-kmda-rozpovili-scho-robitimut-z-khruschovkami

У КМДА розповіли, що робитимуть з "хрущовками"

 • 8312 переглядiв

КИЇВ. 13 березня. УНН. Станом на сьогодні, є ряд пропозицій від районних в місті Києві державних адміністрацій, щодо запровадження пілотних проектів реконструкції кварталів застарілого житлового фонду у місті Києві. Про це УНН повідомили в Київській міській державній адміністрації.

Для розробки та затвердження Програми комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду в м.Києві у КМДА створено спеціальну робочу групу.

Разом з тим, у міській владі зауважили, що найбільш складною проблемою реалізації таких проектів є надання згоди на відселення всіма, без виключення, власниками (наймачами) будинку, що підлягає відселенню. Також невизначеність певних норм Закону України “Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду” та їх неузгодженість з нормами Закону України “Про інвестиційну діяльність”, та житловим Кодексом Української РСР є стримуючим фактором у їх реалізації.

Колишній директор департаменту з благоустрою КМДА Дмитро Білоцерківець у свою чергу розповів, що забудовники сьогодні демотивовані на реконструкцію кварталів застарілого фонду.

“В Києві протягом останніх десяти років були спроби зносу старих хрущовок і будівництва замість них багатоповерхових нових будинків за рахунок того, що мешканцям із відповідним коефіцієнтом пропонується збільшення житлової площі у нових будинках.

Але згідно діючого законодавства, якщо хоча б один мешканець відмовляється, то реалізувати даний проект неможливо. І відповідно, забудовники на сьогоднішній день, не дуже мотивовані. Проводячи постійні переговори з місцевими жителями, знаходилася хоч одна людина, яка відмовлялася від реалізації цього проекту і відповідно весь проект ставав під питання. Тобто, на сьогоднішній день, нормативна база така, що примусово можна виселити тільки тоді, коли приміщення офіційно визнане аварійним і тоді люди не матимуть права там мешкати. Тож, проблема для реалізації таких проектів заключається у законодавстві. Забудовники не зацікавлені займатися реалізаціями таких проектів”, - пояснив він.

Д.Білоцерківець також зауважив, що в деяких районах Києва діє заборона на зведення багатоповерхівок, а тому забудовникам не вигідно реконструювати старі малоповерхові будівлі.

“Забудовник може отримати прибуток лише коли буде збільшуватися кількість поверхів. І тут потрібно розуміти, що потрібно розглядати кожну ситуацію окремо. Є зони, де неможна збільшувати етажність, якщо це Печерський район, наприклад. Тобто, тут такі проекти взагалі неможна організувати”, - зазначив Д.Білоцерківець.

Зважаючи на вищезазначене, експерти у сфері нерухомості попереджають покупців про ризик купівлі житла у старих будинках. Вони радять обирати сучасне житло у передмісті Києва, аніж потенційно аварійне - у столиці.

“Буває, що заходиш в наші хрущовки, і таке враження, що вона зараз завалиться. Бо там давно потрібно робити ремонти, а квартири в цих будинках досі продаються. В ціні вони звісно стали дешевшими. Квартира то виходить недорога, і люди купують хрущовки, але ж порівняно з новобудовами, то ціна більш може просідати. Якщо думати про майбутнє, то безумовно краще купувати нові квартири. Якщо ж ціна падає, то на старе житло вона падає швидше. Якщо ростиме, то навпаки краще нові квартири. Як альтернатива, на сьогодні гарно розвивається передмістя, де можна купити нове якісне і сучасне житло за ті ж кошти”, - сказав А.Ярема.

Нагадаємо, за даними аналітиків, квартири у передмісті Києва коштують вдвічі менше, ніж у столиці. До прикладу, однокімнатну квартиру в одному з найбільших житлових комплексів України – ЖК Scandia ( Бровари) можна придбати всього лише за 15 тис.доларів США.

В той же час квартира у столиці обійдеться покупцю приблизно у 35 тис. доларів США.

Українські Національні Новини

Київ